Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kako nas kivi štiti od karcinoma

kivi3
Preuzmite sliku

Popularno

Vjerovatno ste već čuli o brojnim ljekovitim svojstvima kivija. Evo još činjenica u vezi sa ovim super voćem.

Kivi je bogat antioksidansima, vitaminima C i E, kalijumom, folnom kiselinom, polifenolima i vlaknima.

Kivi ima moćno djelovanje na naš sistem za varenjem, i odličan je ako osjećate bolove u stomaku, nadutost, ako imate gasove ili otežano pražnjenje crijeva.

Ako imate ove probleme, posegnite za kivijem i uvjerite se u njegovo dejstvo.

Istraživanje sprovedeno 2010. godine potvrdilo je da kivi pomaže u varenju proteina, čak i onih koji se teško vare, kao što je sojin protein. To je zato što kivi sadrži proteolitičke kiseline – enzim koji razgrađuje proteine u aminokiseline.

Na taj način brže izbacujemo toksine iz organizma, čistimo se i smanjujemo rizik od pojedinih vrsta karcinoma, prije svega od raka crijeva.

Nutricionisti kažu da je kivi najefikasniji laksativ ako ga jedemo ujutru, na prazan stomak, dva komada svako jutro.

Kivi je novootkriveni izvor prebiotika. Dakle, ova zelena voćka je odlična za crijevnu floru. Naučnici su otkrili da je kivi bolji od poznatog prebiotika inulina u rastu važne dobre bakterije Lactobacillus rhamnosus.

Biljni fenoli u kiviju izvrsni su za kontrolu loših bakterija jer sprječavaju njihov pretjerani rast.

Uravnotežena flora crijeva je osnov dobrog zdravlja, a isto tako i zdravog mršavljenja. (mondo.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,