Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Jesti sezonski znači jesti najbolje: Najbolje povrće i voće u junu

Preuzmite sliku

Popularno

Kada jedete namirnice tokom njihove sezone, odnosno kada je predviđeno da rastu i uzgajaju se, jedete ih najzdravije, najukusnije i onda kada su gotovo najjeftinije.

I dok sve vrste voća i povrća imaju odlično djelovanje na zdravlje, njihove prave vrijednosti ćete dobiti tek kada ih počnete jesti za vrijeme njihove sezone. Sezonska hrana je hrana koja se uzgaja u doba kada je to predviđeno. Tada je najjeftinija, najsvježija i najukusnija.

  • Voce-i-povrće234
  • Sezonski znači jeftinije

    Kupovanje sezonskih namirnica će svakako poštedjeti vaš novčanik. Čak i onda ako se namirnice uvoze, kada su u pitanju sezonske, uvoze se po nižim cijenama, zbog čega ih vi manje plaćate. Za uzgoj se ulaže manji napor, namirnica je puno, cijena je jeftinija, a u konačnici ih vi plaćate znatno manje.

    Sezonski znači više nutritivnih tvari

    Nakon ubiranja plodova, njihova nutritivna vrijednost odmah počinje opadati. Brojni vitamini u voću i povrću jednostavno nestaju nekoliko dana nakon ubiranja. Kupovanje sezonskih namirnica znači više vitamina, minerala i fitokemikalija.

    Sezonski znači ukusno

    Sezonski proizvodi su svježi, a svježe je uvijek ukusnije. Ako su namirnice provele 10 dana u kartonskim kutijama, naravno da ne možete očekivati da će biti jednako ukusne kao one svježe.

    Sezonski znači prirodno

    Jesti sezonski znači poštedjeti prirodu i sačuvati okoliš. Za uzgoj sezonskih namirnica je potrebno manje pesticida, zbog čega čuvamo okoliš. Umjetni uzgoj hrane je postao velika prijetnja okolišu, stoga je krajnje vrijeme da počnemo jesti sezonski.

  • grasak
  • Najbolje povrće

    Grašak

    Grašak je namirnica koja je pristupačna, ukusna i zdrava. Sadrži malo zasićenih masnih kiselina, kolesterola i soli. Dobar je izvor proteina, vitamina A, riboflavina, folne kiseline, niacina, vitamina B6, magnezija i fosfora. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, tiamina i mangana. Grašak možete pripremati na razne načine.

    Bob

    Bob je biljka iz porodice mahunarki. Sadrži malo zasićenih masnih kiselina, kolesterola i soli. Stručnjaci preporučuju bob svim osobama, naročito vegetarijancima, jer je odličan izvor proteina i nutritivnih tvari koje dobijemo iz namirnica životinjskog porijekla. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, niacina, folne kiseline, magnezija i fosfora. Bob možete poslužiti kao prilog gotovo svakom jelu, ali ga možete i dodati raznim salatama.

  • sparoge-namirnica
  • Šparoge

    Šparoge su proljetno povrće, a u junu je njihova sezona pri kraju, što znači da su sada najpristupačnije. Odličan su izvor vitamina B skupine koji su potrebni za proizvodnju energije i održavanje zdravlja živčanog sistema. Sadrže vitamin K koji je neophodan za zdravlje kostiju. Šparoge su ukusne same po sebi, bez ikakvih dodataka, a svakako zaslužuju da improvizirate s njima.

    Krastavac

    Krastavci sadrže malo zasićenih masti, kolesterola i natrija. Dobar su izvor vitamina A, magnezija, fosfora i mangana, a odličan izvor vitamina C, K i kalija. Krastavci se obično jedu kao salata, a za odvažnima predlažemo hladnu supa od krastavaca.

    Najbolje voće 

  • jagodeee
  • Jagode

    Mogu biti raznih oblika i veličina, ali sve imaju odličan učinak na zdravlje. Sadrže malo zasićenih kiselina, kolesterola i natrija. Dobar su izvor folne kiselina i kalija, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C i mangana. Iskoristite vrhunac njihove sezone.

    Mango

    Sadrži malo kalorija, zasićenih kiselina, kolesterola i natrija, a istovremeno ima brojne sastojke koji su odlični za zdravlje. Bogat je izvor kalcija, željeza, kalija, magnezija, esencijalnih aminokiselina, dijetalnih vlakana, vitamina A, C, B, E i K.

  • tresnje10
  • Trešnje

    Juni je mjesec uživanja u trešnjama. Ima ih posvuda, ukusne su, pristupačne i trenutno najzdravije. Odličan su izvor dijetalnih vlakana i vitamina C. Trešnje najčešće jedemo bez ikakvih dodataka, ali mogu se pripremati i razna peciva punjena trešnjama.

    Ananas

    Sočan, aromatičan i sladak, ananas nije bez razloga jedna od najpopularnijih vrsta voća. Odličan je izvor kalcija, magnezija, fosfora i mangana. U njemu ćete pronaći i biljni pigment karoten, vitamine B skupine, vitamin C i E. Ananasu ne trebate puno toga dodavati jer je sam po sebi ukusan i prepun hranjivih tvari. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,