Petak, 5. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Istraživanje: Zbog čega je sve više muškaraca neplodno?

Istraživanje koje je sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazuje da jedan od sedam heteroseksualnih parova ima problema s dobivanjem bebe, piše The Guardian.

U takvim situacijama fokus liječenja najčešće je reproduktivno zdravlje žene, ali je rizik od steriliteta najčešće ujednačen kod oba spola. Preostala trećina ukupnih uzroka do danas nije dovoljno istražena, prenosi Tuzlanski.ba.

Stručnjaci tvrde da dječaci rođeni s 10 posto nižom težinom od prosječne pripadaju rizičnoj grupaciji.

‘Saznanja do kojih smo došli ukazuju kako moramo istražiti faktore koji se javljaju još u najranijem uzrastu, kako bismo objasnili problem s plodnošću koji se događa u zreloj dobi’, navodi koautorica istraživanja Anne Thorsted.

Tekstovi objavljeni u specijaliziranom časopisu ‘Human Reproduction Journal’ detaljno prikazuju istraživanja ove danske naučnice i njenog saradnika, a tiču se reproduktivnog zdravlja 11.000 stanovnika rođenih između 1984. i 1987. godine u dva danska grada.

Podaci o težini beba preuzeti su iz matičnih knjiga, a potom su povezani s navikama i brojem potomaka istih osoba.

Također, analizirani su i rizični faktori koji se odnose na indeks tjelesne mase trudnice, odvojeni život od partnera, uzrast u kojem se dogodilo začeće i pušenje tokom trudnoće. Upravo ova loša navika može biti uzrok rađanja bebe koja ima težinu ispod prosjeka.

Na kraju je utvrđeno da su ovi rizični faktori uzrok neplodnosti u čak 55 posto slučajeva.

‘Poremećaji koji se javljaju na genitalijama mogu biti povezani sa sterilitetom, ali to zahtjeva dodatna istraživanja’, navodi Thorsted.

Profesor sa Sveučilišta u Dundeeju Christopher Barrett kaže kako je istraživanje važno, ali i dodaje da bi zaključke trebalo provjeriti i na drugim populacijama.

‘Istraživanje ukazuje da je sterilitet muškaraca posljedica faktora koji nastaju tokom razvoja maternice i prilikom samog rađanja. Da li je to zaista pravi uzrok, nije najbolje razjašnjeno’, navodi Barrett.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,