Četvrtak, 20. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Istina o pravilu od 5 sekundi kada vam hrana padne na pod: Podizati ili baciti u smeće?

Preuzmite sliku

Sljedeći put kad vam hrana padne na pod, možda ćete je ipak pokupiti i baciti u smeće, bez obzira na to koliko je dobar okus bio, piše The list.

Naučnici kažu da nije bitno koliko brzo to podignete s poda, bakteriju su već bile na hrani prije nego što ste imali priliku odlučiti da li ćete je baciti ili jesti. Nakon iscrpne studije, mikrobiolog hrane Donald Schaffner kaže da je uspio dokazati kada hrana padne na pod, ona se odmah zarazi, a bakterije kao rezultat dobiju besplatan prolaz do vaših unutrašnjosti.

Schaffner i njegov tim testirali su četiri površine: Nehrđajući čelik, keramičke pločice, drvo i tepih i nekoliko vrsta hrane, od lubenice, hljeba, pečenog hljeba i gumenih bombona. Površine su tretirane bakterijom koja je slična salmoneli, koja izaziva simptome od mučnine do grčeva i glavobolje Testovi su obuhvatili četiri različita vremena kontakta (manje od sekunde, 5 sekundi, 30 sekundi i 300 sekundi), sa ukupno 128 kombinacija.

 • Čini se da će mnogo toga proći kako bi se opovrglo pravilo od 5 sekundi, ali Schaffner i njegov tim su uspjeli. Otkrili su da su različite površine različito reagovale, tepih je imao malu brzinu prijenosa bakterija u usporedbi s pločicama i nehrđajućim čelikom, bakterije mogu odmah kontaminirati hranu.

  Ljudi slijede pravilo od 5 sekundi jer ne žele trošiti hranu

  Rutgersov tim nije bio jedina grupa koja je opovrgla pravilo od 5 sekundi. Priču starih žena opovrgao je i drugi tim nauka o hrani na Univerzitetu Clemson, čiji su istraživači bacali kriške bolonje i hljeb na površinu zagađenu salmonelom. Kad su hranu bacili na drvo ili pločice, čak 70% bakterija ušlo je u hranu. Otkrili su i da je izbacivanje hrane na tepih značilo da je samo 1% bakterija prešlo na hranu.

  Rutgersov eksperimentalni psiholog William K. Hallman također kaže da ne trebamo puno jesti hranu koja je pala na pod, jer to nije shvaćeno kao rizično ponašanje. Bakterije su nevidljive, pa možda ne mislite da postoji ikakva šteta kada pokupite komad slatkiša, obrišete, pa pojedete. Ali s obzirom na to koliko prljav i zaražen pod ili tlo mogu biti, to je vjerovanje koje trebamo preispitati. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,