Subota, 17. August 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Imate problema sa spavanjem? Donosimo 8 savjeta za dobar san

Popularno

Presudno je kako, a ne koliko spavamo. Svakoj nesanici valja utvrditi uzrok. Mogu je izazvati nedostatak tečnosti, povišena temperatura tijela, stres i mnogi drugi uzročnici… Tablete za spavanje zadnja su mjera.

Malo ko nije bar ponekad iskusio besano okretanje po krevetu, nervozu koja raste kako noć odmiče, misli koje se roje i dodatno razbuđuju. Nesanica je vrlo frustrirajuća, a kada potraje, tada je i – nezdrava. Dugotrajni problemi sa spavanjem povezani su sa srčanim oboljenjima, moždanim udarima, dijabetesom i artritisom. Dobar san, među ostalim, smanjuje krvni pritisak i holesterol, utiče na gubitak kilograma, pa čak i na dužinu života.

Ovi savjeti će vam pomoći da dođete do lakšeg sna:

Krevet

Dobar san može kvariti i neudoban ležaj. Novi, dobar madrac može biti investicija i od nekoliko stotina maraka, ali solidno rješenje može se naći i za manje novaca. Važan je i jastuk, koji bi trebao podržavati glavu i vrat u liniji s kralježnicom

 • Vježbanje

  Fizička aktivnost svakako je dobra, međutim neposredno prije spavanja može imati kontraefekt. Intenzivne vježbe mogu itekako razbuditi, pa jedno dnevnu rutinu vježbanja bolje pomaknuti koji sat ranije.

 • Alergije

  Ako se san učestalo prekida i redovito se budite usred noći, to može biti simptom alergije. Stoga, ako ste općenito skloni alergijskim reakcijama, potražite pomoć doktora.

 • Banana

  S kvalitetom sna itekako ima veze i ono što konzumirate prije odlaska u krevet. treba izbjegavati kafu ili čaj s taninom koji razbuđuju, a za večeru je dobro pojesti bananu. Puna je triptofana, aminokiseline potrebne za proizvodnju serotonina, neurotransmitera koji ima umirujući efekt.

 • Alkohol

  Čašica alkohola nekima pomogne da brže zaspu, međutim alkohol u pravilu ne pridonosi boljem snu. Prilična je vjerovatno da ćemo se zbog popijenog alkohola noću buditi zbog žeđi ili potrebe za odlaskom na WC.

 • Disanje

  Duboko disanje vrlo je učinkovit način za umirenje tijela i duha. Duboki izdisaji i udisaji, koji uključuju i disanje abdomenom, a ne samo grudnim košem, već će nas za nekoliko minuta približiti snu.

 • TV uređaji

  Televizoru nije mjesto u spavaćoj sobi, tvrde mnogi stručnjaci. Ta prostorija jednostavno mora biti rezervirana za odmor i san, a psiholozi su ustanovili da dobrom snu pomaže i kad se spavaća soba održava čistom i urednom.

 • Zdravlje

  Problemi sa spavanjem mogu upućivati i na neki zdravstveni problem, poput problema sa štitnjačom, depresije itd. Stoga, ako uobičajeni savjeti za regulaciju ne pomažu, valja se svakako obratiti doktoru. (večernji.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,