Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Imate bijelo kamenje po krajnicima: Ovo je prirodni lijek za vas

Preuzmite sliku

Tonzilarno kamenje, detritus ili ostaci hrane jedan su od vodećih uzroka nastajanja bjeličastih masa na krajnicima odraslih ljudi. Odlikuje ih čvrsta konzistencija i izuzetno neugodan miris, a njihova veličina i položaj u grlu ometaju normalan režim gutanja. Zbog toga veliki broj bolesnika poseže za raznim metodama eliminacije ove mase iz krajnika.

Iako predstavlja izuzetno veliku opasnost po zdravlje pacijenta, osam od deset pacijenata je, prema istraživanju engleskih stručnjaka, posegnulo za patljicama za uši kako bi odstranili ovu ,,neman” iz grla. Na ovaj način su izazvali još veće infekcije krajnika i stvaranje većeg broja tonzilarnih nakupina koje su na kraju rezultirale uticajem na organske sisteme.

Nastaju kada komadići kalcifikovane hrane, sluzi i bakterija ostanu zarobljeni u naborima i šupljinama krajnika. Taj „otpad“ privlači bakterije, stvrdnjava se i počinje da se raspada. Povećanom riziku izložene su osobe koje često pate od upale krajnika, jer zbog bolesti na krajnicima ostaju ožiljci u kojima se zadržava hrana. Na formiranje kamenčića u krajnicima utiču i tablete protiv visokog pritiska, analgetici i antidepresivi, zbog toga što kao nuspojavu imaju suha usta, što znači da u njima nema dovoljno pljuvačke da spere ostatke hrane i bakterije.

Ljekari i naučnici i dalje vode rasprave oko toga kako tačno nastaje kamenje u krajnicima, ali jedna stvar je sigurna – mrtve ćelije, sluz iz usta i komadi hrane se zaglave u prorezima na krajnicima, gdje se stvrdnu u jednu homogenu masu.

Rješenje za upaljeno grlo puno bjeličastih tačkica leži u kombinaciji mlake slane vode i bijelog i crnog sljeza. Ukoliko u vašoj blizini nemate sljeza, jednako kvalitetna zamjena je gavez, žalfija i lan. Uz korištenje ove kombinacije trava i ljekovitog djelovanja mlake slane vode, vaše grlo će postati nepovoljna sredina za razvoj bakterija, te ćete se zauvijek riješiti bijelih kamenčića.

Ukoliko zanemarite vaše simptome i ,,prepustite se slučaju” posljedice po vaše krajnike mogu biti ozbiljne, od peritonzilarnih apscesa pa do teških infekcija bubrega, srca i zglobova. (A.P. | Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje