Ukusne mandarine tokom hladnijih dana trebalo bi jesti u što većim količinama. Ovo sočno voće pomaže pri spuštanju lošeg holesterola i štiti srce, a budući da produžava osjećaj sitosti, preporučuje se i onima koji se žele riješiti suvišnih kilograma.
Pektin u mandarini sprječava rast razine šećera u krvi, a time i osjećaj gladi. Njezini sastojci, vitamin C i vitamini skupine B, minerali, kalcij, magnezij, cink i kalij, pozitivno djeluju na zdravlje mozga poboljšavajući njegove funkcije što doprinosi boljem pamćenju i koncentraciji. Osim za mentalnu bistrinu, korisna je i za ljepotu – mandarina je bogata antioksidansima koji sprječavaju oslobađanje slobodnih radikala i oštećenje kože, stoga je odlično sredstvo za njegu lica.
Razgradnjom beta-karotena iz mandarine sintetizira se vitamin A koji je zaslužan za baršunastu kožu. Mandarina će vam pomoći i da očuvate mladoliki izgled kože – zahvaljujući bogatstvu antioksidanasa štiti od slobodnih radikala. Novija istraživanja također pokazuju da mandarine sadrže tvar nobletin koja pomaže u borbi protiv pretilosti, čuva zdravlje arterija te štiti od dijabetesa tipa 2. Čak ni koru mandarine ne bi trebalo bacati jer je bogata ljekovitim eteričnim uljima. (Tuzlanski.ba)