Četvrtak, 2. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hrana koju kardiolozi nikada ne jedu

Preuzmite sliku

Kardiolozi redovno govore o negativnim efektima koje loša ishrana ima na zdravlje srca njihovih pacijenata.

I dok je povremeno uživanje u određenim, ne tako zdravim namirnicama u redu, preterivanje s njihovim unosom može da poveća rizik od bolesti srca i moždanog udara.

Kako donosi Lifespan, kardiolozi su napravili popis namirnica koje ne bi trebalo da jedemo zbog zdravlja našeg srca, a oni ih takođe izbjegavaju.

To su:

– crveno meso

– slanina, viršle i druge mesne prerađevine

– pomfrit i druga pržena hrana

– slatka pića, margarin

– pahuljice i druge žitarice iz kutija.

Kažu da ove namirnice sadrže velike količine zasićenih masti, holesterola i soli, kao i rafinisanih šećera. Sve su to sastojci koji štete, prvenstveno zdravlju našeg srca, ali i mnogim drugim organima u tijelu, prenosi Index.hr.

Isto tako, istraživanja su pokazala kako ljudi koji konzumiraju 17 do 21% kalorija iz dodatih šećera imaju čak 38 odsto veći rizik od smrti izazvanim bolestima srca u poređenju s onim osobama koje ove sastojke unose umjereno. (Foto: Shutterstock)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,