Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hemikalija koja uzrokuje rak pronađena u omiljenoj hrani većine ljudi

Preuzmite sliku

Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) potvrdila je kako akrilamid, hemikalija koja nastaje u hrani,potencijalno povećava rizik od pojave raka.

Ugrožene su sve uzrasne grupe, a djeca su najugroženija zbog niske tjelesne mase.

Akrilamid, otkriven je u kafi, prženom krompiru odnosno čipsu, krekerima, keksu, hrskavom hljebu i pojedinoj dječjoj hrani.

Do pojave ove opasne hemikalije dolazi kada se hrana prži,peče i boji u smeđe.

Doktorica Diane Benford iz EFSA pojasnila je kako su akrilamid konzumira oralnonakon čega se apsorbujekroz gastrointestinalni trakt u sve organe. Tokom ovog procesa stvara se glicidamid koji uzrokuje mutacije gena i tumore. Za sad istraživanje je sprovedeno samo na životinjama.

Kod ljudi je potvrđeno da akrilamid povećava rizik od razvoja raka, a tek će se sprovesti testiranja koja će tačno potvrditi koje su vrijednosti te hemikalije štetne u hrani koju konzumiramo.

U Velikoj Britaniji proizvođači hrane već mjenjaju način proizvodnje, kucnilekar.com

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,