Srijeda, 8. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ghee: Pročišćeni maslac koji možete napraviti kod kuće, a ima brojne prednosti za zdravlje

Preuzmite sliku

Ghee je u posljednje vrijeme vrlo popularan, a radi se o pročišćenom maslacu koji nema mliječnih bjelančevina, za razliku od običnog maslaca.

Može se koristiti umjesto običnog maslaca te se na njemu mogu i pripremati brojna jela. Radi se od kravljeg mlijeka, a tradicionalno se koristi u indijskoj kuhinji preko hiljadu godina, prenosi N1.

Kako se radi ghee maslac?

Ghee se dobija otapanjem običnog maslaca. Otapa se duže od ostalih vrsta maslaca, a zbog toga ima i intenzivniji okus i drugačiju boju. Njegova tačka gorenja je viša nego kod običnog maslaca ili ulja i zbog toga se na njemu može kuhati ili pržiti.

Može li se ghee maslac napraviti kod kuće?

Ghee maslac se može napraviti i kod kuće. Običan, neslani maslac, otprilike 450 grama, se otopi na laganoj vatri te se uklone čvrste tvari i pjena koji se skupe na površini kada maslac zakuha. Maslac se treba i dalje kuhati, oko 15 ili više minuta, sve dok ne postane bistar, a čvrste tvari mlijeka na dnu posude ne poprime zlatno-smeđu boju.

Nakon toga je potrebno maslac maknuti s vatre i procijediti ga u posudu te pustiti da se ohladi. Kada se ohladi, maslac će se stvrdnuti i tada se može koristiti za kuhanje ili za bilo koju drugu svrhu. Ovako napravljeni maslac se može držati i na sobnoj temperaturi tri do četiri mjeseca i neće se otopiti ni pokvariti. Kako bi duže trajao, može se staviti u frižider.

Koje su razlike između običnog maslaca i ghee?

Oba maslaca imaju slične nutritivne vrijednosti, ali postoje neke razlike. Tako se u jednoj kašiki ghee maslaca nalazi nešto više masti, ali nešto manje kalorija. Ipak, ove razlike su jako male. Jedina veća razlika je što ghee ne sadrži mlijeko, šećer i laktozu i mliječni protein kazein pa je bolji odabir za ljude koji su osjetljivi ili alergični na te sastojke.

Za šta se sve koristi ghee maslac?

Ghee maslac se koristi za:

-kuhanje
-pripremu kolača
-u kozmetici
-za masaže
-u ayurvedskoj medicini

Koje su prednosti ghee maslaca?

Ghee maslac ima brojne prednosti, ali i neke nedostatke i zato se vode polemike oko toga koliko je zapravo zdrav i pogodan za duže korištenje i u kojim količinama bi se trebao koristiti.

S druge strane, postoje dokazi kako je ghee maslac dobar za zdravlje srca, poboljšava probavu, dobar je u borbi protiv pretilosti i smanjuje upale namazan na kožu te je bogat vitaminom A koji ima brojne prednosti za zdravlje. Osim vitamina A, sadrži i vitamin C, vitamin D, vitamin E i vitamin K.

Koji su nedostaci ghee maslaca?

Važno je ghee koristiti u umjerenim količinama jer se u suprotnome njegove prednosti lako pretvaraju u nedostatke. Tako pretjerana konzumacija ghee maslaca može predstavljati opasnost za pojavu srčanih bolesti. Jednako tako, s obzirom na to da sadrži puno masti, ghee može uticati i na dobijanje viška kilograma i s vremenom na pretilosti.

Dakle, ghee je pročišćeni maslac koji se tradicionalno koristi u Indiji. Može se napraviti i kod kuće od običnog maslaca, a odličan je za sve koji ne mogu konzumirati laktozu ili mliječne proizvode. Ima mnoge prednosti, ali i nedostatke pa je najvažnije uzimati ga u umjerenim količinama.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,