Četvrtak, 28. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Doktorica objavila snimke pluća pušača i oboljelog od COVID-a: “Jeziva razlika, ovo je užas!”

Preuzmite sliku

Godinu dana borbe protiv koronavirusa je prošla, ali i dalje postoji porazno puno stvari o COVID-19 i njegovovim dugoročnim učincima na zdravlje osobe koje je potrebno naučiti.

Nedavno je doktorica iz Teksasa, koja je od marta liječila hiljade pacijenata s COVID-om, podijelila neke vrijedne uvide u bolest i njene posljedice nakon usporedbe tri rendgenska snimka pluća: jednog zdravog pacijenta, jednog pušača i jednog pacijent sa COVID-19.

Doktorica Brittany Bankhead-Kendall, docentica na Medicinskom centru Univerziteta Texas Tech, na Twitteru je podijelila kako pluća nakon COVID-a izgledaju puno gore od bilo koje vrste strašnih pluća pušača koje je ikad vidjela.

Pluća zdravog pacijenta bistra jer imaju puno crnog prostora, što ukazuje na to da osoba može udahnuti puno zraka.

 • Gledajući rendgen pluća pušača, možete primijetiti neku maglovitost koja ukazuje na ožiljke i zagušenja

 • Treća slika prikazuje pluća nakon COVID-a koja izgledaju gotovo potpuno bijela, što znači da su pluća ozbiljno oštećena.

 • Nakon što je njen tweet dobio veliku pažnju i dobio hiljade odgovora, doktorica je pozvana da kaže nekoliko riječi tokom vijesti CBS DFW.

  “Svi su toliko zabrinuti zbog smrtnosti i to je strašno i užasno”, istakla je dr. Brittany Bankhead-Kendall.

  “Još uvijek postoje ljudi koji kažu” Dobro sam, nemam nikakvih problema “, a vi im uradite rendgen grudnog koša i oni apsolutno imaju lošu sliku pliuća”, kazala je doktorica za CBS DFW.

  „Vidjet ćete ili puno tog bijelog, gustog ožiljka ili ćete ga vidjeti kroz cijela pluća. A ako sada ne osjećate probleme, činjenica da je to na vašoj rentgenskoj snimci grudi, sigurno ukazuje na to da biste kasnije mogli imati problema.”

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje