Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Djevojka mislila da je samo natečena pa joj otkrili rijetki tumor: “Ne zanemarujte promjene na vašem tijelu”

Preuzmite sliku

Zulema Rubio (24) preživjela je 14-satnu operaciju sarkoma te liječenje hemoterapijom i zračenjem. Njen tumor se povukao i danas potiče ljude da ne zanemaruju neobične simptome.

Mlada Zulema Rubio (24), iz New Jerseyja u SAD-u, koja je nedavno diplomirala pravo i postala asistentica u jednom advokatskom uredu, u aprilu 2020. suočila se s neobičnim simptomima i teškom bolešću. Kad joj je nateklo lice, bila je uvjerena da je to povezano s viškom soli u prehrani i premalo vježbanja tokom pandemije Covid-19, no kad su joj se povećali limfni čvorovi i postali bolni na dodir, otišla je na hitnu i ubrzo je upućena u Medicinski centar Univerziteta Hackensack.

Ljekari su joj tamo otkrili tumor.

Isprva su mislili da je oboljela od limfoma, no u julu joj je dijagnosticiran intimalni sarkom, rijedak zloćudni tumor. Zulemino stanje uticalo je na krv koja joj je tekla od lica i mozga do srca, prenosi 24sata.hr.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zully♚ (@sweetzee_)

Imala je sreće da ju liječi dr. Andrew Pecora, koji radi u Centru za rak John Theurer, Univerziteta Hackensack, i jedan je od vodećih svjetskih stručnjaka za transplantaciju matičnih stanica i koštane srži, te ćelijsku medicinu i imunološka istraživanja.  Kaže kako njene prve prognoze nisu bile dobre.

– Kad sam upoznao Zulemu, bojao sam se za nju. Bila je lijepa, mlada žena natečenih vena i lica. Kad sam došao do dijagnoze, znao sam da su vrlo ograničene šanse za to da joj pomognem – dodaje. Naime, ispostavilo se da je rak smješten u Zuleminoj gornjoj šupljoj veni, velikoj veni u gornjem dijelu tijela, koja nosi krv iz glave, vrata, gornjeg dijela prsa i ruku do srca.

Doktor Pecora, zajedno s timom ljekara koji su se specijalizirali za torakalnu i kardiokirurgiju, liječio je 23-godišnjakinu, vrlo agresivnim planom liječenja. Uključivao je ciljanu kemoterapiju, imunoterapiju, pa onda svakodnevno zračenje šest sedmica.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zully♚ (@sweetzee_)

– Bila sam u bolnici na stalnoj hemoterapiji 24 sata tačno četiri dana za redom, i to svake dvije sedmice – priča Zulema o liječenju. Nakon toga je uslijedila komplikovana 14-satna operacija, gdje su liječnici morali ukloniti dio gornje šuplje vene i staviti ‘cijevi’ kako bi omogućili protok krvi.

– Ušla sam u operacijsku salu 24. marta 2021. i trajala 14 sati. Prva četiri sata ljekari su proveli utvrđujući šta uopšte mogu učiniti – priča djevojka. Dodaje kako nisu jedino oni bili u stresu – njena majka, Monique Jasso, cijelo je vrijeme nestrpljivo čekala vijesti. Na žalost, zbog pandemije nije mogla biti u bolnici sa Zulemom.

– Nakon četiri sata operacije, ljekari su me nazvali iz bolnice i rekli da su spremni pokušati nešto – priča Monique o tom iskustvu. Sljedeća vijest bila je da su uspjeli ukloniti tumor te da vjeruju da će Zulema biti dobro.

– Samo smo plakali i molili se i jako smo zahvalni – kaže majka te dodaje kako uspjeh liječenja prvenstveno povezuje s borbenim duhom svoje kćeri, kao i vrhunskim ljekarima.

– Operacija je bila jako komplikovana. Koristili smo sve alate i bez vještine cijelog tima koji je sudjelovao u liječenju, Zulema ne bi bila ovdje – odgovara na to dr. Pecora.

Znanje, vještina i tehničko umijeće koje su  ljekari, zajedno s medicinskim sestrama i terapeutima radijacije unijeli u liječenje doista je bilo čarobna kombinacija i vjerovatno je da nema mjesta u zemlji na kojem bi Zulema mogla dobiti bolju skrb u tom trenutku, uvjerena je i Zulema, koja je odlučila govoriti o svom iskustvu, kako bi bila inspiracija drugima koji se suoče s takvim stanjem.

Također, želi poručiti da ne smijemo zanemarivati neobične simptome.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zully♚ (@sweetzee_)

Šta je intimalni sarkom?  

Intimalni sarkom (ISA) iznimno je rijedak nediferencirani sarkom koji nastaje u plućnoj arteriji, a rjeđe u aorti ili njezinim granama. Ponaša se vrlo agresivno, tako da procjene pokazuju da je prosječno preživljenje pacijenata tek 5 do 18 mjeseci. Pacijenti s ISA-om većinom su srednje dobi u trenutku postavljanja dijagnoze i obično imaju nespecifične simptome, koji se ponekad pretvaraju u tromboembolijsku bolest. Kako se simptomi mogu zanemariti, često se dijagnosticira u uznapredovaloj fazi bolesti. Također, nerijetko se događa da je ta vrsta tumora rezistentna na konvencionalnu hemoterapiju, donosi Daily Mail. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje