Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Da li vam nedostaje multivitamina: 4 znaka koje ne smijete ignorisati

Preuzmite sliku

Multivitamini su dodaci ishrani koji pomažu ljudima zadovoljiti potrebe tijela za vitaminima, mineralima i mikronutrijentima ključnim za dobro zdravlje.

Kako objašnjava nutricionistica Kelsey Kunik, multivitamini mogu biti korisni za ljude koji imaju poteškoća s uravnoteženom ishranom, imaju prehrambene potrebe veće od onoga što mogu pojesti ili imaju poteškoća s apsorpcijom hranjivih tvari.

1. Problemi s noktima

Nacionalni institut za zdravlje objašnjava da je željezo neophodno za proizvodnju hemoglobina, proteina u crvenim krvnim stanicama, koji prenosi kiseonik cijelim tijelom za energiju. Manjak željeza može dovesti do nekoliko zdravstvenih problema, uključujući abnormalnost noktiju koja se naziva koilonihija.

Znakovi koilonihije su tanki, lomljivi nokti u obliku kašike. Ako imate nokte koji izgledom podsjećaju na kašiku (uzdignute krajeve koji su izvučeni prema vani poput kašike), spadate među 25% ljudi u svijetu koji imaju anemiju, od kojih je polovica uzrokovana nedostatkom željeza.

2. Oštećen noćni vid

Noćno sljepilo i zamućen vid potencijalni su znakovi nedostatka vitamina A. Vitamin A igra ključnu ulogu kad je riječ o vidu i omogućava vam da vidite cijeli spektar svjetlosti, izvještava Američka akademija za oftalmologiju.

Bez odgovarajuće količine vitamina A, oči ne mogu proizvoditi pigmente potrebne za pravilno funkcionisanje mrežnice, što dovodi do noćnog sljepila i slabljenja vida. Nadalje, vitamin A je nužan i za vlažnost očiju.

3. Uglovi usana su vam ispucali

Angularni heilitis, stanje koje karakterišu bolne pukotine u uglovima usta, povezano je sa nekoliko nedostataka hranjivih tvari, a uključuju i nedostatak željeza, cinka i vitamina B.

4. Lako dobijete modricu

Jeste li primijetili da vam lako nastaju modrice i da modrice dugo zarastaju? Ako je tako, možda vam nedostaju vitamini C i K.

Nedostatak vitamina C može uzrokovati slabe krvne žile zbog nedovoljne proizvodnje kolagena, što rezultuje lakim modricama. Vitamin K je bitan za koagulaciju i zgrušavanje krvi nakon povreda, a nedovoljno ovog vitamina, također, može dovesti do lakog nastajanja modrica.

Prepoznavanje znakova i simptoma nedostatka hranjivih tvari ključno je da biste znali kada trebate uzimati multivitamine. Iako su ti dodaci ishrani uopšteno sigurni, nisu potrebni svima, piše N1

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,