Ponedjeljak, 27. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Da li čujete jedan zvuk tokom spavanja? To može biti pokazatelj ove bolesti

Preuzmite sliku

Na kraju dugog dana, sve što želite je samo leći u krevet i odmoriti se. No, ovisno o vašem zdravlju i nivou stresa, postoji šansa da bi zaspati moglo biti malo teže.

Iako neke ljude možda drže budnima zvukovi hrkanja partnera ili buka koja dolazi izvana, drugi mogu čuti zvuk otkucaja svog srca dok leže. Ovaj zvuk lupanja znak je lupanja srca, koje može biti brže od uobičajenog otkucaja srca i koje se ponekad može osjetiti u vratu ili prsima, piše Huffpost.

Najvjerovatnije će se dogoditi noću ili dok se odmarate ili, tačnije, veća je vjerovatnost da ćete ih primijetiti (i čuti) kada ste mirni. Mnogi od nas imaju višestruke palpitacije dnevno i jednostavno su prezauzeti da bi ih primijetili.

“Možda su zastrašujući, ali obično nisu opasni”, kažu iz klinike Cleveland. Dalje navode da uobičajeni uzroci uključuju dehidraciju, prekomjerno uživanje u piću, soli, masnoćama ili šećeru, pa čak i hormonalne promjene kao što su one u trudnoći i menopauzi. Međutim, povremeno lupanje srca može biti znak nečeg ozbiljnijeg.

 

 • Evo nekih stanja koja mogu uzrokovati simptome

  Problemi sa srcem

  Ako palpitacije dolaze s nedostatkom daha, bolovima u prsima ili osjećajem slabosti ili nesvjestice, NHS kaže da trebate odmah potražiti pomoć jer to može biti znak problema sa srcem. Ali čak i ako nemate te simptome, postoji mala vjerovatnost da također patite od stanja poput kardiomiopatije ili, rijetko, upale srčanog mišića koja se naziva miokarditis. Također se može povezati s bolešću zalistaka, koja često uzrokuje preskakanje otkucaja.

  Anemija

  Budući da anemija znači da su nivoi željeza u vašoj krvi niski, osobe koje pate od tog stanja također imaju niske nivoe hemoglobina. Hemoglobin je protein koji pomaže u prijenosu kisika po tijelu, pa ako ga nemate onoliko koliko je idealno, vaše tijelo mora dodatno raditi kako bi prenijelo krv kroz tijelo. Stručnjaci misle da to može dovesti do lupanja srca, a čak bi moglo biti povezano i s lošijim zdravljem srca.

  Problemi sa štitnom

  Osobe s preaktivnom ili premalo aktivnom štitnom mogu doživjeti lupanje srca. Pretjerano aktivna štitna može uzrokovati tjeskobu, nesanicu, proljev i još mnogo toga; simptomi smanjenog rada štitne mogu uključivati ​​debljanje, suhu kožu, lomljive nokte i bolove u mišićima.

  Nizak ili visok krvni pritisak 

  Palpitacije mogu biti znak visokog krvnog pritiska ili niskog krvnog pritiska, jer oba tjeraju vaše srce da malo više radi kako bi donijelo toliko važan kisik po tijelu.

  Nizak nivo šećera u krvi 

  Nizak nivo šećera u krvi ili hipoglikemija ponekad može uzrokovati palpitacije. Stanje ponekad može biti opasno, a oni s dijabetesom imaju veći rizik. Drugi znakovi hipoglikemije uključuju osjećaj vrtoglavice, gladi, žeđi, znojenja, drhtavice ili trnce na usnama.

  Naravno, ovo su neki od ekstremnijih uzroka koji stoje iza tupog zvuka lupanja srca – može proizaći iz nečeg tako jednostavnog kao što je vježba ili neravnoteža elektrolita. Palpitacije također mogu biti znak mentalnog stanja kao što je anksioznost – česte su kod napadaja panike, prenosi Večernji.hr

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,