Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Četiri razloga zašto trebate staviti mlijeko u kafu

Preuzmite sliku

Za većinu ljubitelja kafe, a veliki broj odraslih popije bar jednu šoljicu kafe dnevno, ritual ispijanja omiljenog napitka je isti iz dana u dan.

Stručnjaci kažu, ako pijete crnu kafu, postoji nekoliko dobrih razloga zašto bi trebalo da promijenite rutinu i u svoj omiljeni napitak dodate nekoliko kapi mlijeka, piše BestLife.

Vitamini i minerali

Kafa je puna korisnih vitamina i minerala, kao što su riboflavin (vitamin B2), niacin (vitamin B3), magnezijum i kalijum. Takođe je bogat antioksidansima, koji štite vaše ćelije.

Ipak, ako želite da svojoj jutarnjoj šoljici raspoloženja dodate dodatno zdravlje, stručnjaci kažu da mlijeko može pomoći.

“Mnogi ljudi uživaju u glatkoj teksturi koju mlijeko dodaje njihovoj šoljici kafe, ali mlijeko nudi i zdravstvene prednosti”, kaže nutricionistkinja Lindsay Delk.

Ona kaže da malo dodanog mlijeka može obezbijediti “mnoge vitamine i minerale, posebno kalcijum i vitamin D. Ovi nutrijenti su vitalni za izgradnju i održavanje jakih kostiju, zuba i mišića.

  • Jutarnja doza proteina

    Prema American Society of Nutrition, konzumiranje proteina ujutro donosi pregršt zdravstvenih prednosti, uključujući pomoć u izgradnji mišića i gubitku kilograma.

    Zato su jaja, sa visokim sadržajem proteina, odličan izbor za doručak.

    Mlijeko, koje obično sadrži osam grama proteina po šoljici još je jedan sjajan izvor jutarnjih proteina, bilo da se nalazi u vašoj kafi, ovsenim pahuljicama ili žitaricama.

    Pomaže u borbi protiv upalnih procesa

    Delk takođe ističe da vam dodavanje mlijeka u jutarnju šoljicu kafe takođe može pomoći u borbi protiv upale.

    „Polifenoli su jedinjenja koja se nalaze u biljkama (uključujući zrna kafe) i djeluju kao antioksidansi za kontrolu oksidativnog stresa i upale“, objašnjava ona.

    Upala je krivac za mnoga hronična stanja, uključujući bolesti srca, rak i Alzheimerovu bolest.

    “Nedavna istraživanja su pokazala da kada se polifenoli u kafi pomiješaju s proteinima u mlijeku, to pojačava protuupalno djelovanje polifenola. Zapravo, imunološke ćelije izložene i polifenolima i proteinima bile su dvostruko efikasnije u borbi protiv upale u odnosu na same polifenole”, kaže Delk.

  • Manje će škoditi želucu

    Kada kafi dodate mlijeko, ono također povećava pH nivo vašeg napitka, čineći ga općenito manje kiselim.

    Ako kafa ima tendenciju da vam poremeti želudac, dodavanje malo mlijeka u nju može dovesti do manje žgaravice i probavne smetnje.

    Niste ljubitelj običnog mlijeka? Još bolje.

    Korištenje bademovog mlijeka umjesto kravljeg mlijeka ili drugog biljnog mlijeka može dodatno neutralizirati nivo kiselosti vaše kafe, jer su bademi alkalni.

    Ovo može biti posebno korisno ako patite od određenih gastrointestinalnih bolesti, prema studiji iz 2021. objavljenoj u Critical Reviews in Food Science and Nutrition. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,