Nedjelja, 9. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Često konzumiranje kečapa može dovesti do zdravstveih problema

Hrskavi krompirići s kečapom pravi su užitak u danima kad poželimo uživati u brzoj hrani. Ali, često konzumiranje kečapa može dovesti do problema sa zdravljem.

Kečap je neizostavan pratitelj hrskavih krompirića, a mnogi su ga skloni koristiti i kao dodatak brojnim drugim jelima, posebno onima spravljenima na roštilju. Dobiva se tehnološkom obradom paradajza uz dodatke za postizanje karakteristične arome. Industrijskom se kečapu dodaju sol, šećer, ocat, modificirani škrob, začini te katkad i drugi konzervansi i regulatori kiselosti. Premda je ukusan postoji pet razloga zbog kojih bi trebala izbjegavati čestu upotrebu kečapa u jelima.

Obiluje šećerom

Jedna kašika kečapa ima više šećera nego keks s komadićima čokolade. Tačnije, 3.7 grama šećera što bi značilo da čak četvrtinu pakiranja industrijski proizvedenog kečapa čini upravo šećer.

Dominantan okus

Upravo zbog značajne količine šećera, kečap je sklon “preuzeti” okus nad ostalim namirnicama. Bez obzira jela ga s ukusnim burgerom ili krompirićima nerijetko ostaje dojam kao da si jela samo kečap.

 • Skrivena sol

  Osim što obiluje šećerom, sadrži i veće količine soli koja potiče zadržavanje vode u organizmu. Nažalost, visoka koncentracija natrija nerijetko se ne navodi na deklaracijama pa osobe osjetljiva zdravlja trebaju biti dodatno oprezne.

  Nepraktičan je

  Kečap je gust i često je zbog toga problem istisnuti ga iz boce. Zato ga nerijetko dobro protresemo pije upotrebe što dovodi do promjene teksture te se prvo istisne vodenastiji dio. Nije baš primamljivo, zar ne?

  Jak miris

  Miris kečapa je intenzivan, iako se širi i dugo se zadržava u prostoru. Ponekad ćete imati osjećaj kao da su potrebni sati da se riješite mirisa koji vas “bocka” pod nosnicama nakon konzumacije. Ako ne možete zamisliti svoj obrok bez ovog priloga bolji odabir od industrijskog kečapa je kod kuće pripremljen umak od pardajza bez konzervansa, zgušnjivača, modificiranog škroba i s odmjerenom količinom soli. (miss7.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,