Četvrtak, 4. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Česti i uobičajni uzroci neplodnosti kod muškaraca i žena

Preuzmite sliku

Neplodnost se javlja kod oba spola. 

Obično se definira kao nemogućnost začeća nakon godinu dana ili više nezaštićenog seksa; za žene starije od 35 godina neplodnost je nemogućnost trudnoće nakon šest mjeseci nezaštićenog seksa. Definicija se odnosi i na one žene koje su sposobne zatrudnjeti, ali trudnoću ne uspijevaju iznijeti do kraja. Osobi koja nikada nije uspjela zatrudnjeti dijagnosticira se primarna neplodnost, a sekundarna se neplodnost dijagnosticira onim ženama koje su uspjele zatrudnjeti barem jednom.

Česti uzroci neplodnosti u žena

1. Sindrom policističnih jajnika (PCOS) možda je najčešći uzrok neplodnosti u žena. Male se ciste pojavljuju na jajnicima zbog hormonske neravnoteže. Kao rezultat toga, žene s PCOS-om često imaju neredovite mjesečnice.

2. Endometrioza je također mogući uzrok. Riječ je o poremećaju kod kojeg tkivo koje tipično oblaže unutrašnjost maternice raste izvan nje. To može utjecati na tkivo koje oblaže zdjelicu, jajnike i jajovode. Trudnoću bi moglo biti teško postići jer jajovodi mogu biti začepljeni, implantacija može biti poremećena, a zdjelica pod upalom.

 • 3. Neliječene spolno prenosive infekcije također mogu igrati ulogu u neplodnosti. Gonoreja i klamidija mogu prouzročiti ožiljke u jajovodima, povećavajući rizik da se jajna stanica i sperma neće moći sastati jer će biti blokirani. Pojava tkiva u reproduktivnom sustavu poput mioma maternice, cista i polipa također može imati isti učinak.

  4. Žene se rađaju sa svim jajašcima koja će imati tokom života. Iako postoje iznimke, u tipičnoj reproduktivnoj priči, 90 posto jajašaca smatra se “normalnim” u 20-ima; kada ste u 40-ima, 90 posto ih je “nenormalno”. To znači da što duže čekate da zatrudnite, veća je šansa za začeće abnormalnih jajnih stanica.

  5. Puno je drugih razloga zbog kojih žene mogu imati problema sa začećem, a neki od njih su poremećaji endokrinog sistema, prijevremena menopauza, liječenje raka i tako dalje.

  Uobičajeni uzroci neplodnosti u muškaraca

  Kako bi se odgovorilo na pitanja o muškoj neplodnosti, obično se provodi analiza sperme. Kada se provodi analiza sjemena, broj spermija (koncentracija), pokretljivost (kretanje) i morfologiju (oblik) procjenjuje stručnjak. Ovo su najčešći uzroci problema među muškarcima:

 • 1. Trauma u testisima, varikokele (stanje u kojem su vene na testisima velike i uzrokuju njihovo pregrijavanje, a što može utjecati na broj i oblik sperme), nespušteni testisi, genetski nedostaci i drugi zdravstveni problemi mogu utjecati na proizvodnju sperme.

  2. Treba uzeti u obzir i hormonalne čimbenike: oni mogu dovesti do abnormalnosti u radu hipofize, hipotalamusa i testisa.

  3. Medicinski tretmani, poput hemoterapije, mogu oštetiti stanice koje proizvode spermu.

  4. Vanjski čimbenici također mogu igrati ulogu u neplodnosti muškaraca. Pušenje cigareta, alkohol, marihuana, anabolički steroidi i uzimanje lijekova za liječenje bakterijskih infekcija, visokog krvnog tlaka i depresije mogu utjecati na plodnost. Česta izloženost toplini, kao što je u saunama ili hidromasažnim kadama, također može povisiti tjelesnu temperaturu i utjecati na proizvodnju sperme.

  Iako neplodnost pogađa i muškarce i žene, mnogi još uvijek vjeruju kako je u ženi problem kada par ima ovakve teškoće (na tome možemo zahvaliti nejednakosti spolova). Izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije kaže kako neplodnost ima značajne negativne socijalne utjecaje na život neplodnih parova, a posebno žena, koje često doživljavaju nasilje, razvode, socijalnu stigmu, emocionalni stres, depresiju, tjeskobu i nisko samopoštovanje. Kako bi se liječenju neplodnosti što uspješnije pribjeglo, važno je da par razgovara sa stručnjakom za liječenje neplodnosti, a budući da je liječenje različito za svaku osobu i individualno. (Cosmopolitan.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,