Utorak, 3. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Bez obzira koliko vam je vruće nemojte spavati goli, a evo i zašto

Preuzmite sliku

Spavanje bez odjeće ovog ljeta možda i nije tako cool kao što mislite, piše cnet.com

Kad je vani sparno, da spavate goli može se činiti kao odličan način da se rashladite. Iako u tom trenutku osjećate olakšanje, pokušajte imati ove stvari na umu prije no što skinete odjeću, prenosi Tuzlanski.ba

Četiri razloga zašto biste trebali razmisliti da ne spavate goli

Briga o higijeni

Svake večeri vaše plahte, jastuci i madrac skupljaju prašinu, masnoću, mrtvu kožu i znoj (zato ih je važno redovno čistiti). Iako ne možete spriječiti ovakve stvari da se događaju, možda možete usporiti tako što ćete nositi odjeću u krevetu umjesto da spavate goli.

Prema dr. Anthonyju Younu, prosječna osoba prdne do 25 puta dnevno, a ako se to dogodi noću, izbačeni fekaln čestice bi mogle dospjeti na vaše plahte. Nošenje donjeg veša, kaže on, može spriječiti širenje ovih čestica na vaš krevet. (Važno upozorenje: Youn napominje da ginekolozi ponekad savjetuju ženama da spavaju bez donjeg veša zbog zdravlja vagine. Ako se to odnosi na vas, svakako slijedite preporuke svog doktora.)

 • Temperatura

  Nošenje lagane i prozračne pidžame u krevetu može pomoći u odvajanju i upijanju vlage. Kada spavate goli, ako se znojite, vaša vlaga nema gdje otići osim na posteljinu i madrac, stvarajući vlažnu i neudobnu površinu za spavanje.

  Alergije i osjetljivost

  Kada spavate goli, ne postoji nikakva prepreka između vašeg tijela i posteljine, što može uzrokovati brže nakupljanje stvari poput prljavštine, ulja i mrtve kože. Ali ovo nije samo odvratno; zapravo može uzrokovati zdravstvene probleme ako imate određene alergije ili osjetljivu kožu. Dok spavate, vaše tijelo odbacuje mrtve stanice kože, koje privlače grinje koje se zatim hrane tom mrtvom kožom. Također, ovisno o vašoj posteljini, ovakvo spavanje može dovesti do neugodnih nuspojava poput osipa i iritacije.

 • Ostali faktori

  Osim higijenskih i zdravstvenih rizika golog spavanja, postoje i druga praktična pitanja koja također treba uzeti u obzir. Prvo, odjeća također može djelovati kao zaštitna barijera protiv gladnih paukova i insekata. Možda vas neće u potpunosti spriječiti da vas ugrize, ali pružaju dodatni sloj odbrane. S druge strane, da idete goli u krevet moglo bi vas dovesti u neke neugodne situacije ako imate cimere, živite s djecom ili roditeljima, često mjesečarite. Na primjer, stvari bi mogle postati neugodne ako ste na putu do toaleta usred noći i neočekivano naletite na nekog drugog u hodniku. Još gore, ako postoji hitan slučaj, možda nećete imati vremena obući se prije nego što nešto poduzmete.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,