Subota, 4. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Aditivi povećavaju rizik od raka debelog crijeva

Preuzmite sliku

Popularno

Eksperimenti provedeni na miševima povezuju unos dvaju često korištenih emulgatora s povećanjem rizika za rak debelog crijeva, prenose mediji.

Američki naučnici s Georgia State University pojašnjavaju kako je unos ovih emulgatora bio povezan s promjenama u sastavu crijevne flore koje dovode do razvoja upalnih procesa i povećanja rizika obolijevanja od raka debelog crijeva.

Emulgatori se prehrambenim proizvodima dodaju zbog poboljšanja teksture i produženja roka trajanja.

Novi nalazi su dobiveni praćenjem posljedica unosa polisorbata 80 i karboksimetilceluloze.

Rak debelog crijeva je jedan od najčešćih uzroka smrti od karcinoma u svijetu, a sve više istraživanja upućuje na ulogu crijevnih bakterija u njegovom razvoju.

Broj slučajeva raka debelog crijeva značajno raste od polovice prošlog stoljeća, piše stručni časopis Cancer Research. (fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,