Petak, 23. August 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

7 ugljikohidrata koji vole vaš struk

Žene koje paze na svoju liniju i kontroliraju unos kalorija, ugljikohidrate smatraju svojim mrskim neprijateljima. Koliko god volimo jesti slatkiše ili pak hljeb i tjesteninu, uskraćujemo si ta omiljena jela strahujući od ‘zločestih’ ugljikohidrata koji nam donose višak kilograma. Međutim, nije sve baš tako.

Ugljikohidrati su nam neophodni jer predstavljaju važan izvor energije. Nećete napraviti ništa pametno ukoliko ih grozničavo izbjegavate i onda u trenucima krize posrnete i utopite se u čokoladnim delicijama. Izbjegavanje ugljikohidrata nije rješenje. Trebate ih jesti u kombinaciji s vlaknima (2-3 grama vlakana na 100 kalorija), odnosno odabrati prave namirnice.

A zašto baš vlakna? Budući da se sporije razgrađuju, duže zadržavaju osjećaj sitosti. Evo sedam čarobnih namirnica koje će vam dati dovoljno energije i pritom vam pomoći da očuvate fit struk.

Cjelozrnati hljeb

 • hljeb-cjelozrnati
 • Jedna kriška cjelozrnatog hljeba sadrži 80-90 kalorija, manje od 1 g šećera i najmanje 2 g vlakna. Međutim, pročitate li na deklaraciji kako je vaš ‘cjelozrnati hljeb’ napravljen od integralnog brašna, trebate znati kako on sadrži tek 51 posto brašna od cjelovitih žitarica. Tek kada ugledate deklaraciju na kojoj je istaknuto da je hljeb napravljen od 100 posto integralnog brašna možete biti sigurni da je riječ o cjelozrnatom hljebu.

  Zeleni grašak

  Grašak je mahunarka visoke hranjive vrijednosti. Važno je znati kako pola šoljice graška sadrži 12 posto dnevne preporučene količine unosa cinka u organizam, a to je vrlo važan mineral koji jača naš imunitet. Usto, on produžuje osjećaj sitosti jer pojačava razinu leptina, hormona koji mozgu javlja kad je želudac pun. Pola šoljice kuhanog graška sadrži 67 kalorija, 12,5 g ugljikohidrata i 4,5 g vlakna.

  Integralna tjestenina

  Povećate li unos cjelovitih žitarica (tri porcije dnevno), vaša kućna vaga napokon će vam postati dobra prijateljica, jer će pokazivati manje kilograma negoli dosad. Namirnice s cjelovitim žitaricama stoga su namijenjene idealnoj dijeti jer utiču na smanjenje abdominalnih masnoća.

  Tako bi svaka porcija tjestenine trebala sadržavati 100 do najviše 200 kalorija. No, to nikako ne bi smio biti jedini obrok, jer prehrana treba biti raznovrsna. U 28 g cjelovitih žitarica nalazi se 198 kalorija, 23 g ugljikohidrata i 5 g vlakna.

  Kokice pržene na vrućem zraku

 • kokice
 • Kokice su jedna od stotinu najzdravijih namirnica. Dakako, pritom se ne misli na one iz mikrovalne, aromatizirane kokice ili pak one jako zasoljene i pržene na puno ulja već na kokice pržene na vrućem zraku.

  Stoga nabavite mali kućni aparat za kokice i – bezbrižno grickajte! Vaše tijelo bit će vam zahvalno i to će znati pokazati. Inače, tri šoljice prženih kokica (ali ne na ulju!) sadrži onoliko kalorija koliko ih se krije u samo devet listića čipsa. Te tri grickave šoljice u sebi nose 93 kalorije, 19 g ugljikohidrata i 3,5 g vlakna.

  Quinoa

  Quinoju su stare Inke smatrale svetom biljkom, što i ne čudi, jer ona je iznimno hranjiva i sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina koje zajedničkim snagama sagorijevaju kalorije i čuvaju vitku liniju. Pola šoljice kuhane quinoje sadrži 111 kalorija, 20 g ugljikohidrata i 2,5 g vlakna.

  Zobena kaša

 • zob-kaša
 • Zob je odlično sredstvo u borbi protiv visceralnih masnoća koje se nakupljaju oko vitalnih organa. Poznato je kako su te masnoće povezane s kardiovaskularnim bolestima, dijabetesom kao i s raznim poremećajima metabolizma. Čak polovica vlakna koja čine zobenu kašu topiva je u vodi i to tako da se pretvara u svojevrstan gel koji u želucu zadržava osjećaj sitosti. Pola šoljice zobene kaše sadrži 153 kalorije, 27 g ugljikohidrata i 4 g vlakna.

  Grah

  Kad bi svi oni koji radi neugodnih plinova izbjegavaju jesti grah samo znali koliko je ta namirnica zdrava i kako nam pomaže da ostanemo vitki, vjerojatno bi ga odmah uvrstili na svoj jelovnik. Istraživanja su pokazala kako graholjupci imaju 23 posto manji rizik od stvaranja masnih jastučića oko struka te 22 posto manji rizik od pretilosti.

  Grah je dobar izvor željeza i proteina, a svaka vrsta graha sadrži različitu količinu vlakana. Pola šoljice konzerviranog crnog graha sa smanjenim udjelom natrija sadrži 109 kalorija, 20 g ugljikohidrata i 8 g vlakna.

  (zadovoljna.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,