Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

6 najtraženijih izuma koji bi izokrenuli pravila o zdravoj ishrani

Preuzmite sliku

Popularno

Svjetska ekonomija ovisna je o medicinskim uputama o kvalitetu hrane. Brojni dokazi o nezdravoj hrani imaju „zbunjujući efekt“ na ukupnu ekonomiju.

Postoje li načini da štetno bude manje štetno ili da postane zdravo, analizirao je Trend&Innovation media servis novinske agencije Atrakcija:

1- Zdravo ulje za prženje: Ulje koje bi proizvodilo najmanje toksina prilikom  prženja i najmanje štetilo organizmu (aretrijama, jetri…). Za sada se preporučuju maslinovo, laneno i bundevino ulje, zbog koristi koje daju organizmu, ali kao pržena – i dalje su štetna.

2- Zdravi pomfrit: Izum koji bi spriječio pomfrit da prilikom prženja upija masnoće,

3- Zdravi hambureger: Prženo je omraženo, ali kuhani hamburger sa procesom od 10 sek. prženja kao finalnim procesom bi mogao dati odlične rezultate,

4- Poništivač prejedanja: Prejedanje, kasne večere i preveliki unos kalorija su najveće štetotičine za zdravlje. Napitak ili pripravak koji bi se unosio poslije jela ili uz jelo koji bi „poništio“ ili „uništio“ prekomjerni unos postao bi moćniji proizvod od Aspirina ili Coca – Cole,

5- Zdravi čips: Organski čips bez soli sa zamjenskim začinima koji je nastao kao proces dehidracije a ne prženja, mogao bi bi biti prekretnica. Okus koji daju pržnje i sol bili bi zamijenjeni obilnijim raznovrsnim začinima,

6- Pivo koje ne deblja: Pivo ima vrlo kvalitetne gljivice koje podstiču rad jetre i organa za probavu. U omjeru od 1 čaše od 2dcl dnevno sigurno neće uticati na debljanje, ali problem su veće količine: Ispijanje većih količina piva kao navika rezultira pivskim stomakom i rastom ukupne težine. Neki od poznatih izbacivača toksina, kalorija i prekomjerne tekućine mogli bi se koristiti kao dodatak uz pivo, prenosi novinska agencija Atrakcija. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,