Četvrtak, 20. Juni 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Želi u Guinnessovu knjigu rekorda: Ogulio koru jabuke u dužini od pet metara (FOTO)

Zeki Sener, uzgajivač jabuke u turskoj provinciji Nigde, poznatoj po uzgoju ovog voća, ogulio je jabuku jednim potezom i na taj način sa korom od pet metara i deset centimetara želi ući u Guinnessovu knjigu rekorda.

Nigde je poznato mjesto u Turskoj po uzgoju jabuke. Sener je na štandu u gradu ogulio jabuku za deset minuta i uspio da ne prekine koru u dužini od više od pet metara. Sada traži sponzore kako bi se upisao u knjigu rekorda, javlja Anadolu Agency.

Novinarima je kazao da je inače znao oguliti jabuku i u dužini od šest metara. Sener je ispričao da je aplicirao za Guinnessa, da je pozvan i da želi da predstavlja Tursku i svoj grad.

– Jabuka se na tržištu u Nigdeu ne nalazi na mjestu koje zaslužuje. Odlučio sam se za ovaj put kako bi povećao i ukazao na važnost jabuke. Kora jabuke koju sam ogulio iznosi pet metara i deset centimetara. Ukoliko budem imao podršku idem u London. Za ovo takmičenje potrebno je između 400 i 500 ponuda. Ne mogu to sam obezbijediti i zato tražim sponzora – rekao je Sener.

Tvrdi da postoje oni koji su jabuku gulili uz pomoć neke mašine u sličnoj dužini, ali da to niko nije uradio samo rukom, bez pomoći nekih mašina. Sener je mišljenja da nema konkurenciju kada je u pitanju guljenje jabuke samo nožem, a da kora ne bude prekinuta. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,