Nedjelja, 26. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zbog ekstremne suše isplivao izgubljeni grad star 3400 godina

Preuzmite sliku

Nakon nekoliko mjeseci ekstremnih suša u Iraku, izgubljeni grad star 3400 godina ponovno se pojavio, a stručnjaci su ga proglasili arheološkim čudom.

Kao jedna od zemalja koje su najteže pogođene klimatskim promjenama, u Iraku su se temperature popele do čak 45°C, ne ostavljajući stanovnicima drugog izbora osim da crpe vodu iz rezervoara Mosul za navodnjavanje. Fotografije prikazuju nevjerovatne ruševine za koje se vjeruje da su dio izgubljenog grada Zakhiku, središta Carstva Mittani, a koje su izronile nakon rekordne suše, prenosi index.hr.

 • Tim njemačkih i kurdskih arheologa požurio je iskopati i dokumentirati ruševine prije nego što ih voda u rezervoaru ponovno potopi. Zahvaljujući brzoj reakciji otkrili su više od 100 drevnih glinenih ploča, a neke su još uvijek u svojim glinenim omotnicama.

  Jedan istraživač je otkriće, a i činjenicu da su ostaci tako dugo preživjeli pod vodom, nazvao čudom. U kratkom vremenu stručnjaci su mapirali opsežan urbani kompleks koji datira od 1550. do 1350. godine prije Krista. Osim palače, otkriveno je još nekoliko velikih građevina – masivna utvrda sa zidinama i kulama, višekatna skladišna zgrada i industrijski kompleks.

  Svi su bili izuzetno dobro očuvani, unatoč tome što su bili pod vodom više od 40 godina nakon što je palača poplavljena kada je brana Mosul izgrađena sredinom 1980-ih. Operaciju su vodili predsjednik Arheološke organizacije Kurdistana dr. Hasan Ahmed Qasim, dr. Ivana Puljiz sa Univerziteta u Freiburgu i dr. Peter Pfälzner sa Univerziteta u Tübingenu.

  Grad je prvi put otkriven 2010. godine nakon što je razina vode u regiji pala zbog suše, a stručnjaci su ga proglasili arheološkim čudom, ali tek su 2019. mogli početi kopati.

  Istraživači se nadaju da će nova otkrića pružiti važne informacije o kraju grada iz razdoblja Mittani i početku asirske vladavine u regiji. Grad je sada ponovno potpuno pod vodom, jer je razina vode u akumulaciji ponovno porasla. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,