Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zauvijek izgubljena: Kako su nekad izgledala slavna mjesta na UNESCO-ovom popisu

Preuzmite sliku

Mnoga mjesta s popisa UNESCO-ove Svjetske baštine nalaze se u stalnoj opasnosti od uništenja ili degradacije.

Od ratova do jednostavno nedostatka brige, potresa ili urbanizacije, ove svjetski poznate znamenitosti suočene su s prijetnjama kako prirode, tako i ljudi.

Zahvaljujući digitalnoj tehnologiji, možemo vam pokazati pet ugroženih lokacija s UNESCO-ove liste, koje su na stranici Budget Direct oživljene.

Hatra, Irak

Sve donedavno, Hatra je bila najbolje očuvani partski grad. Poznata tvrđava sagrađena je na prijelazu iz 3. u 2. stoljeće prije Krista, zaštićena kilometarskim zidom. Ona je bila i glavni grad prvog Arapskog kraljevstva, ali sasanski kralj Ardashir I. uništio je u trećem stoljeću. Ostala je tako neotkrivena sve do 19. stoljeća, a Unesco ju je na listi ugroženih stavio 2015. godine, nakon što su Isisovi militanti počeli uništavati grad.

 • Leptis Magna, Libija

  Nekad davno, ovo je bio treći najvažniji rimski grad u Africi, odmah poslije Kartage i Aleksandrije. U gradu se posebno ističe kazalište ukopano u nisko brdo, ali i slavoluk Septimija Severa. Nažalost, Leptis Magna je gadno stradalo u zadnjim građanskim sukobima u Libiji, i teško će se ikad uspjeti obnoviti do neke pristojne razine.

 • Palmira, Sirija

  Ako je nešto postalo simbolom ugrožene baštine, onda je to svakako Palmira, koja je također jako loše prošla u ratnim zbivanjima. Isilovci su između ostalog, uništili i hram Bel, koji je datirao iz 1. stoljeća. Iako hram nije u potpunosti uništen, nakon miniranja, od njega je ostalo jako, jako malo.

 • Vojno utvrđenje Portobelo San Lorenzo, Panama

  Počevši od 16. stoljeća, španjolska kruna izgradila je niz utvrda duž karipske obale Paname kako bi zaštitila transkontinentalnu trgovinu. Jedna od njih je i Portobelo San Lorenzo, građena kroz dva stoljeća. Ona je jasno pokazala evoluciju španjolske kolonijalne vojne arhitekture, ali nažalost, utvrdu ugrožavaju priroda i urbanizacija. Stoga se od 2012., i ova utvrda našla na Unescovom popisu.

 • Stari grad Jeruzalem i njegovi zidovi, Izrael

  Grad Jeruzalem dom je građevina kulturnog značaja građenih stotinama godina. Slavni Zid plača potiče još iz 1. stoljeća prije Krista, a tu je i slavna kupola. UNESCO je stari grad stavio na popis ugroženih zbog oštećenja koje svakodnevno izaziva urbanizacija. (punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,