Četvrtak, 22. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Zašto je princeza Diana prestala da nosi plavi eyeliner?

Princeza Diana učinila je plavi eyeliner popularnim tokom ʽ80-ih godina prošlog vijeka, jer ga je rado koristila, između ostalog i tokom važnih datuma u životu.

Ukoliko se prisjetimo fotografija vjeridbe sa princom Charlesom, ova dama je pored spomenutog proizvoda, na trepavicama nosila tamno plavu maskaru brenda Elizabeth Arden. Tada je to bio zaštitni znak modernih princeza, međutim eyeliner u ovoj nijansi ubrzo je postao dio prošlosti. Šminkerka Mary Greenwell, koja je tada bila zadužena za njenu ljepotu, posavjetovala je Dianu da upadljivu plavu boju, kojoj je bila vjerna punih 10 godina, zamijeni prirodnim tonovima, a ostalo je historija.

  • Promjena se odigrala na fotografisanju za naslovnu stranu britanskog izdanja magazina Vogue, decembra 1991. godine. Za tu priliku angažovani su Mary Greenwell, zatim frizer Sam McKnight  kao i fotograf Patrick Demarchelier, gospodin koji je zahvaljujući princezi postao prvi zvanični fotograf kraljevske porodice nebritanskog porijekla. Interesantan je podatak da je u časopisu Time mnogo kasnije osvanuo članak u kome je on podijelio svoja viđenja izgleda princeze Diane priikom prvog susreta 1989. Nije mu se dopadala njena duga kosa i šminka iz tog perioda, te je naredni put odlučio da povede tim stručnjaka koji će unijeti prijeko potrebne izmjene, i pružiti ovoj dami moderan izgled kakav zaslužuje.

  • Princeza se tada prepustila rukama stručnjaka i skratila svoju dugu kosu, te plavi eyeliner po kome je bila prepoznatljiva zamijenila prirodnim, bež i braon tonovima na očima. To je bilo više u duhu vremena, a šminkerka je 2017. godine kratko poručila da su ove nijanse jednostavno ljepše. Mary Greenwell je tokom tog intervjua otkrila još neke detalje na ovu temu, te istakla da je princeza Diana sebi postavila ograničenja kao dio kraljevske porodice. Poznato je da je često imala javne nastupe, te je smatrala da nije prikladno da mijenja svoj izgled u kratkom vremenskom roku. Zato je unosila blage promjene i nije željela da izlazi iz okvira očekivanog, a šminkerka je razumjela ovu potrebu.

  • Članovima uglednih kraljevskih porodica i stanovnicima Bijele kuće ne priliče nagle promjene izgleda. Ova dama je voljela da naglasi svoje plave oči velikom količinom maskare. Žarko je željela da eksperimentiše, međutim nije bila u mogućnosti za to. Ideja nije bila da se plavi eyeliner zamijeni zelenim, već drugim oprobanim proizvodima i nijansama. Pomenuti trio odlučio je da ovu damu učini prelijepom u svakoj prilici. Suradnja između Mary Greenwell  i princeze Diane potrajala je dugi niz godina, sve do njene smrti u avgustu 1997. godine. Možemo reći da je tokom tog perioda ona u potpunosti izbacila eyeliner iz upotrebe, a jedna od prilika kada ga je nanijela bilo je kada je novinaru Martinu Bashiru 1995. javno priznala da ih je u njenom braku troje, i da se ona tu osjeća suvišnom. Tada se odlučila za crnu nijansu, koja je istakla njen tužan pogled. (Citymagazine)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje