Utorak, 2. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zašto je banane bolje držati podalje od frižidera

Preuzmite sliku

Možda volite pojesti hladnu bananu, ali bilo bi bolje da je držite negdje gdje ima zraka i prostora.

Banane su tropsko voće koje ne podnosi dobro niske temperature. Upravo zato nije preporučljivo držati ih u hladnjaku, a pogotovo ako ste kupili zelene banane koje još nisu do kraja dozrele.

Stavljanje nezrele banane u hladnjak spriječit će proces dozrijevanja, odnosno otežati da omekšaju, postanu slađe i aromatičnije. Umjesto toga nezrele i zelene banane najbolje je držati na sobnoj temperaturi.

Najbolje ih je staviti na mjesto gdje će imati dovoljno zraka i prostora – primjerice, na tanjir za voće i pričekati dok nisu dozrele za konzumaciju.

Promjena boje na kori i plodu banane nije znak da se banana pokvarila, već je dio prirodnog procesa dozrijevanja. Što je banana tamnija, to je slađa i zrelija.

Ako inzistirate na stavljanju ovog tropskog voća u hladnjak, učinite to u trenutku kada se na površini banane već vide tamne točke. To je pouzdani znak da je banana dozrela.

Crne banane možda ne izgledaju privlačno, ali imaju mnoštvo okusa. Mnogi slastičari čekaju da banana potamni prije nego što od nje naprave neke slastice. Crni plodovi izvrsni su i za pripremu omiljenog jesenskog kolača – hljeba od banana, piše Dnevnik.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,