Četvrtak, 29. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zakoračite u jednu od najljepših knjižara na svijetu (FOTO)

Preuzmite sliku

Prešavši put od monumentalnog pozorišta i različitih umjetničkih performansa preko kina, u kojem je pušten prvi film ikada u Argentini, “Ateneov veliki sjaj” je postala jedna od najpoznatijih knjižara u Buenos Airesu zadržavši grandiozni sjaj i duh teatra.

Zgrada je otvorena 1919. godine kao pozorište pod imenom “Teatar veliki sjaj”, koje su projektovali Pero i Tores Armengol za preduzetnika Maksa Gluksmana.

Umjetnici koji su radili i zgradu vlade Buenos Airesa su svojim djelima uljepšali prostor pozorišta. Freske je slikao italijanski umjetnik Nazareno Orlandi, a karijatide vajao Trojano Trojani.

Pozorište je moglo da primi 1.050 ljudi, a u njemu su se organizovali različiti perfomansi, uključujući i nastupe ljubitelja tanga Karlosa Gardela, Fransciska Kanara, Roberta Firpa i Ignasija Korsinija.

Kasnih 1920-ih godina, pozorište je pretvoreno u kino, a 1929. godine se u ovoj dvorani prikazao prvi film u Argentini.

Nekadašnje kitnjasto pozorište je 2000. godine izdato grupi Ilhsa, koja je već posjedovala knjižare El Ateneo i Yenny, kao i izdavačku kuću El Ateneo. Zgrada je renovirana i pretvorena u prodavnicu knjiga i muzičkih djela, pod nadzorom arhitekte Fernanda Manconea, koji je uklonio sjedišta u kinu i na njihovo mjesto postavio police za knjige.

Ubrzo nakon renoviranja, “Ateneov veliki sjaj”, koji obuhvata prostor od 2.000 kvadratnih metara i 120.000 naslova, postao je vodeća prodavnica knjiga, a 2007. godine je zabilježena prodaja od nevjerovatnih 700.000 knjiga, što i nije tako neobično ako se uzme u obzir da godišnje kroz vrata prelijepe knjižare prođe više od milion ljudi.

Uprkos promjenama, zgrada je zadržala duh velikog pozorišta. Stolice se nalaze svuda po zgradi, uključujući i netaktnute lože pozorišta, gdje korisnici mogu da pregledaju knjige prije nego što ih kupe, a postoji i kafić u pozadini onoga što je nekada bila scena.

Plafon, kitnjasti stil, bordo zavjese, osvjetljenje u publici i mnogi detalji i dalje krase unutrašnjost ove predivne, monumentalne građevine.

Britanski Guardian je 2008. godine “Ateneov veliki sjaj” proglasio drugom na listi od 10 najboljih knjižara na svijetu. (nationalgeographic.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje