Četvrtak, 18. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Urušava se Mont Blanc: Ledena gromada klizi 60 cm na dan

Preuzmite sliku

Dio ledenjaka klizi brzinom od 50 do 60 centimetara na dan, a stručnjaci kažu kako je to znak ogromnih promjena na planini

Italijanske su vlasti zatvorile ceste i evakuisale planinske kolibe nakon što je nekoliko stručnjaka upozorilo da će se dijelovi ledenjaka Mont Blanc odlomiti, piše BBC.

Oko 250 hiljada kubika metara leda moglo bi se odvojiti od Planpincieux glečera na vrhu Grandes Jorasses, a gradonačelnik obližnjeg grada Courmayeur kaže kako je za promjenu planine jedini krivac globalno zatopljenje.

Mont Blanc je masiv u najvećom planinskom lancu zapadne Evrope, a ima čak 11 vrhova viših od 4000 metara u Francuskoj i Italiji, koji privlače na hiljade turista godišnje.

U utorak je gradonačelnik Stefano Miserocchi naredio zatvaranje lokalnih saobraćajnica na Val Ferretu, italijanskoj strani Mont Blanca, nakon što su stručnjaci upozorili da dio ledenjaka klizi pri brzini od 50 do 60 centimetra na dan.

 • Iako se smatra da nema opasnosti za naselja, ugrožene su planinske kolibe i vikendice te su one evakuisane kao mjera opreza. Teško je predvidjeti katastrofu – Ovaj nam fenomen još jednom potvrđuje da planina prolazi kroz veliku promjenu zahvaljujući klimatskim promjenama te je ona ekstremno ranjiva – rekao je Miserocchi medijima.

  Stručnjaci iz  Valle d'Aosta regionalnih vlasti te organizacije Montagna Sicura (Safe Mountain Foundation) kažu kako je gotovo nemoguće tačno predvidjeti kad će masa leda propasti.

  Povećanje prosječnih globalnih temperatura uzrokuje topljenje planinskih glečera i povlačenje polarnih pokrivača širom svijeta. Ranije ovog mjeseca na stotine je ljudi sudjelovalo u “pogrebnom maršu” kojim su obilježili nestanak Pizol glečera u sjeveroistočnoj Švicarskoj, a glečer u Glarus Alpama otopio se na sitni dio svoje originalne veličine.

  Naučnici kažu da je on izgubio oko 80 posto svog volumena od 2006., a trend se ubrzao porastom globalnih temperatura. Prošli je mjesec i na Islandu održana “komemoracija” za glečer koji je službeno proglašen “mrtvim” prije pet godina.

  Ranije ove godine su turisti na Islandu snimili dio drugog glečera Breiðamerkurjökull odlomio, što je uzrokovalo veliki val.

  Otapanje najvećeg ledenjaka Azije

  Tokom posljednja dva desetljeća ledenjak Mingyong u podnožju planine dramatično povukao. Mještani za to krive ljudsko ponašanje, premalo molitve, pohlepu, zagađenje, turizam.

  Mingyong je jedan od ledenjaka koji najbrže na svijetu nestaje, a nalazi se na tibetanskoj visoravni. Ta ledena ploha sadrži najveću količinu leda i snijega nakon Arktika i Antarktike – oko 15 posto ukupne svjetske vrijednosti. Međutim, od 1970-ih nestala je četvrtina leda, a ovaj mjesec su naučnici upozorili kako će dvije trećine ledenjaka nestati do kraja ovog stoljeća.

  Najnestabilniji ledenjak uzrokovat će porast mora za pola metra

  Ledenjak Thwaites jedan je od pet nestabilnih ledenjaka na Antarktiku čija se brzina topljenja povećala u posljednjih šest godina. Proteže se na više od 112.000 kvadratnih kilometara, a po novom istraživanju, najvjerovatnije će se ubrzati njegov put u ocean.

  Postat će to nezaustavljiv proces koji bi mogao podići nivoe mora puno više nego što se ranije mislilo, smatraju istraživači sa Tehnološkog instituta Georgia, Nasa Jet Propulsion Laboratory i Univerziteta Washington koji su uz pomoć kompjuterskih modela predvidjeli kako će nestabilnost ledenjaka uticati na količinu leda koji nestaje.

  Po najgorem scenariju taj led iz ledenjaka Thwaites mogao bi podići svjetski nivo mora za pola metra, u i to samo 150 godina. (Express.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: ,