Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

U supermarketu kupila karton jaja, a za par dana dobila je novog ljubimca – pačića Braddocka

Preuzmite sliku

Nakon što je na Facebooku naišla na post o tome, Velšanka Adele Phillips odlučila je sama doma napraviti eksperiment i provjeriti može li se iz pačjih jaja kupljenih trgovini stvarno izleći ptičica – a prije par dana se uvjerila da može!

Sa svojim je eksperimentom, ispričala je, počela početkom aprila, kad je iz online supermarketa naručila karton s 12 pačjih jaja. Pačića koji se iz jednog od njih izlegao 29. aprila nazvala je ‘Braddock Morris’ – prema Braddock White vrsti ‘mliječno’ bijelih jaja iz slobodnog uzgoja i Morrisons trgovini.

Prvo je, priča Philips, provjerila je li koje od kupovnih jaja oplođeno, a na internetu je pročitala da, ako prema jajetu uperite jarku svjetlost, možete golim okom ispod ljuske vidjeti plavkaste žilice, znak da je zametak tu…

– Samo je jedno jaje imalo žilice, ovo iz kojeg se Braddock Morris izlegao – rekla je Philips koja je za oplođeno jaje nabavila i inkubator, pa ga je smjestila unutra i tri, četiri puta dnevno okretala.  Vrlo je brzo, priča, počeo kljunom na ljusci jaja probijati malene rupice, a ona je uzbuđeno na društvenim mrežama tražila kako mu maksimalno može pomoći da se sigurno izlegne.

Budući da je preporuka da se pticu pusti da sama odradi sav posao pačiću je trebalo punih 48 sati da se izvuče iz ljuske, a kad se sutradan vratila s posla, Philips je vidjela da ima novog, žutog stanara.

– Dobrodošao na svijet patak Braddock Morris iz Braddock jaja i Morrisonsa, 30 dana tjeskobe se isplatilo – objavila je na Facebooku, još uvijek u čudu što se ‘kupovni’ patak zaista izlegao.  Premda je, kaže, na početku mislila da će ako eksperiment uspije pačića pokloniti, nakon uloženog truda i živica nije ga samo odlučila zadržati, već mu je dovela i društvo – patku Beryl koju je kupila u zoo shopu da Braddock ne bude usamljen – a trenutno za pačji par u svom vrtu pravi i maleni ribnjak, da ptice mogu uživati u svom prirodnom okolišu.

– Za sad su oboje u ‘sanduku’ s toplinskom lampom koja ih grije – kaže Philips i priča da se, kad god ugleda njeno lice, mali Braddock jako uzbudi i počne glasno cvrkutati.

– Jako se voli maziti pa mi stane u kosu ispod uha i zatvori okice dok se prislanja uz mene – ispričala je.. A za sve koji možda pomisle napraviti ovakav eksperiment, Independent piše da većina jaja koja se prodaju u trgovinama nije oplođena, a do oplodnje dođe rijetko – obično kad mužjak sam odluči ‘uletjeti’ među koke uzgajane za nošenje jaja. (vecernji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,