Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Turska: Pecanje ribe na zaleđenoj rijeci

Preuzmite sliku

Stanovnici mjesta Tutak kod grada Agrija na istoku Turske, koji se većinom bave poljoprivredom, stočarstvom i ribarstvom, čak i zimi pecaju ribu na rijeci Murat, kako bi na taj način doprinijeli kućnom budžetu, javlja Anadolu Agency (AA).

Iako je rijeka skoro potpuno prekrivena ledom zbog izrazito niskih temperatura, tamošnji žitelji pronalaze načine da nastave pecati i tokom zime.

Stanovnici sela Batmis, koje broji oko 40-tak domaćinstava, svake zime odlaze u ribolov iako rijeka Murat često bude skoro potpuno prekrivena ledom.

Svako jutro rano se u grupama zapute prema rijeci i lopatama razbijaju led na njenoj površini kako bi napravili dovoljno prostora za ribolov. Potom u vodu bacaju mrežu koju izvlače iz rijeke nakon određenog perioda i obično se raduju ulovu, iako to rade u vrlo teškim uvjetima.

Ribu koju upecaju stavljaju u vreće koje na kraju danu odnose kućama te potom prodaju kako bi na taj način dodatno zaradili za život.

Orhan Artis, ribar koji živi u selu Batmis, u razgovoru za AA kazao je da je često vrlo hladno dok pecaju ribu tokom zimskih dana, dodajući da mnogi seljani zimi vrijeme provode u ribolovu.

“Na ovaj način zarađujemo za život. Ulovimo u prosjeku 50-100 kilograma ribe dnevno. Teže je sada pecati jer je hladno vrijeme. Zimi je teško ulaziti u vodu. Ponekad moramo ući u vodu dok razbijamo led, što zna biti jako teško. Šta ćemo, borimo se za naš komad hljeba”, rekao je ovaj ribar.

Istakao je da većinu ribe koju upecaju prodaju, a ostatak pojedu sa svojim porodicama jer je riba dobra za zdravlje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,