Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tajnovite špilje talijanskog otoka, stare dvije hiljade godina, u koje ne možete ući

Preuzmite sliku

Treba reći i kako se špilje nalaze na posebnom mjestu. Naime, iznad njih je carska vila, koja je nekoć pripadala Augustu, pa se može zaključiti kako su bile osmišljene posebno za uživanje cara i njegovih gostiju u svježoj ribi. No, izgleda da nisu služile ni samo kao uzgajalište…

Ponza, otok koji se smjestio tačno na pola puta između Rima i Napulja, može se pohvaliti čudesnim Pilatovim špiljama. No, za njih ipak nije zaslužna priroda. Naime, smatra se kako su one sjajni primjer starorimskog uzgajališta riba.

 • Špilje su bile ukopane u vulkansku stijenu otoka oko 1. stoljeća nove ere, a činile su pet bazena međusobno povezanih podvodnim prolazima. Oni su služili za promjenu vode, ali i premještanje riba iz jednog bazena u drugi. U rimsko doba na cijeni su bile murine, pa se čini kako su špilje služile upravo kao uzgajališta murina, penosi punkufer.hr.

  Treba reći i kako se špilje nalaze na posebnom mjestu. Naime, iznad njih je carska vila, koja je nekoć pripadala Augustu, pa se može zaključiti kako su bile osmišljene posebno za uživanje cara i njegovih gostiju u svježoj ribi. No, izgleda da nisu služile ni samo kao uzgajalište.

  Naime, prije dvadesetak godina arheolozi su ovdje pronašli mramorni kip i nekoliko uljnih svijeća, a vjeruje se kako bi još neki kipovi mogli biti skriveni u zidovima. Sve to jasno govori, kako su špilje korištene u svrhu raznih proslava i rituala.

 • Ako se pitate odakle naziv, on je upravo referenca na Poncija Pilata. Naime, prema legendi, on potiče s ovog otoka, ili je bar svoju karijeru – započeo ovdje. Istoričari, baš i nisu sigurni u to, ali koga briga, legende uvijek privlače turiste…

  Ono što valja napomenuti, ako se odlučite ići u razgledavanje, znajte da unutra ne možete ući, s obzirom da sve ture brodovima vas dovode do špilja, ali ne i u njih. No, ko zna, ako imate ronilačku opremu i nađete se u prilici, ne bi bilo loše zaviriti u Pilatove špilje. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , , ,