Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Svjetsko čudo čovjekovih ruku: Divovska rupa iznad koje se helikopteri ne usude letjeti

Preuzmite sliku

O Miru kruže brojne legende, a prema jednoj od njih zvukovi koji putuju podzemnim tunelima predstavljaju vezu s podzemljem…

Golema rupa koja izgleda kao prizor iz naučnofantastičnih filmova nalazi se u najslabije naseljenom području Rusije, 8050 kilometara istočno od Moskve. Mir ili Mirny svjetsko je čudo čovjekovih ruku i očigledni dokaz toga koliko daleko može ići ljubav prema dijamantima. Za mnoge predstavlja jednu od stvari koje niste znali o najvećoj državi svijeta, prenosi punkufer.hr.

Divovska rupa široka je više od kilometra (1200 metara) i duboka 525 metara. Da nije rudnika, ne bi bilo ni grada kojem i duguje ime – Mirny. Nastao je pedesetih godina prošlog stoljeća, nakon što je otkriveno da je Jakutija obećana zemlja dijamanata.

 • Ekspedicija na istok Sibira s Yurijem Khabardinom na čelu ispostavila se kao jedna od najisplativijih u istoriji jer je otkrićem tragova kimberlita koji ukazuju na tlo bogato dijamantima Sovjetski Savez postao dom najvrjednijoj rupi na svijetu.

  Mirni je ubrzo privukao stanovništvo koje je u sibirsku hladnoću dovela želja za bogatstvom, a do šezdesetih je rudnik postao najveći u SSSR-u.

  Godišnje se iz Mirnog izvlačilo dvije tone dijamanata, bez obzira na temperature koje su se spuštale 40 stepeni ispod nule i tlo koje je smrznuto većinu godine, a ljeti se pretvara u močvaru. Tokom iskapanja mašine su nemilosrdno pucale.

 • Najveći pronađeni dijamant veličine je loptice za golf. Nakon Drugog svjetskog rata Rusiji je zarada od dijamanata pomogla da ponovno stane na noge.

  Helikopteri se ne usuđuju letjeti iznad rupe zbog razlika u temperaturi i upozorenja da bi ih mogla usisati, no takvi slučajevi još nisu zabilježeni. Zbog neobičnih zvukova koji dopiru iz dubina rudnika nastaju brojne teorije o čemu se radi, a mnogi vjeruju da je rupa svojevrsna veza s mračnim podzemljem.

  Vlasnik Mira ruska je kompanija Alrosa, koja proizvodi oko četvrtine svjetske količine dijamanata. Nakon zatvaranja zbog poplava rudnik i dalje djelimično radi, iako ne kao u slavnim danima. Dijamanti se vade u mreži podzemnih tunela(Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje