Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šta je manje zlo, marihuana ili alkohol?

Preuzmite sliku

Od jednog opijata neko umre na svakih deset sekundi. Naučnici su uporedili marihuanu i alkohol, a rezultati su šokantni.

Često se raspravlja o tome da li je štetniji alkohol koji je legalan, ili marihuana koja je uglavnom nelegalna. Ali, na ovo pitanje nije lako odgovoriti, a da taj odgovor bude zasnovan na naučno utvrđenim činjenicama, piše IFLScience.

Mnogi faktori otežavaju direktno poređenje efekata ova dva opijata, između ostalog i činjenica da se njihov zakonski status razlikuje.

Efekti i štetnost alkohola na ljudski organizam se ispituju već decenijama, ali je činjenica da je marihuana nezakonita značajno otežala ispitivanja njenog uticaja.

Problem je i u tome što nije uvijek lako definisati šta znači “gore” ili “opasnije”.

Da li se “gore” i “opasnije” odnosi na zavisnost koju neka supstanca stvara? Na štetu koju izaziva u organizmu? Štetu koju nanosi zajednici, društvu u cjelini? Ovi faktori svi moraju biti uzeti u obzir, a nije uvijek lako odrediti njihove međusobne odnose.

Ali, to ne znači da naučnici nisu pokušali da to sve procijene, a evo šta su zaključili.

Prvo, reklo bi se da marihuana stvara manju zavisnost nego alkohol.

U jednom istraživanju o konzumiranju droga i alkohola, u kojem je učestvovalo 8.000 Amerikanaca, naučnici su utvrdili da bi se oko 15 odsto ispitanika moglo smatrati zavisnicima od alkohola, dok je samo devet odsto njih bilo zavisno od marihuane.

Uz to, oni koji su marihuanu pušili pomiješanu s duhanom imali su mnogo viši rizik da postanu zavisni od nikotina, od kojeg je bilo zavisno čak 32 odsto ispitanika.

S druge strane, pitanje uticaja na zdravlje je još složenije. Poznato je već jako dugo da je alkohol povezan sa povišenim rizikom od različitih tipova kancera, od raka usne duplje do raka jetre. Za kanabis mnogi tvrde da ima suprotno dejstvo, te da bi se mogao koristiti i za liječenje raka.

Ali, jedna od najsveobuhvatnijih studija koja je proučavala štetnost različitih tipova opijata pokazala je da je alkohol “opasnost broj jedan”. Zbog šireg spektra problema koje izaziva, on se smatra daleko najštetnijim opijatom, štetnijim čak i od heroina i kreka koji zauzimaju drugo i treće mjesto. Na ljestvici koja je dobijena tim istraživanjem, pri kojem su uzeti u obrzir i lični i socijalni štetni efekti, marihuana je na osmom mjestu.

Globalno, alkohol godišnje izaziva 3,3 miliona smrti godišnje. Ili, da promijenimo perspektivu, na svakih deset sekundi negdje u svijetu jedna osoba umre od alkohola.

Ali, zbog različitih istorijsko-socijalnih fakora, alkohol je – legalan. Uprkos svemu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje