Utorak, 5. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Škot htio donirati krv, odbili ga jer nije htio odgovoriti je li trudan

Preuzmite sliku

Muškarac u Škotskoj nije mogao donirati krv jer je odbio odgovoriti na pitanje “Jeste li trudni”, koje se nalazilo na formularu koji moraju popuniti svi potencijalni donatori krvi.

Kako javljaju britanski mediji, Leslie Sinclair (66) je penzionisani vozač koji redovno donira krv posljednjih 50 godina.

No, kada je nedavno htio donirati krv u klinici Albert Halls u Stirlingu u Škotskoj, to mu nije dozvoljeno nakon što je bolničare obavijestio kako smatra da je nepotrebno da odgovara na pitanje je li trudan s obzirom na to da je muškarac u 60-im godinama, objavio je Daily Mail.

Osoblje klinike reklo mu je da ne može primiti njegovu krv sve dok ne odgovori na sva pitanja na formularu. Kazali su mu kako svi moraju odgovoriti na pitanje o trudnoći kako bi se “promovisala inkluzivnost”.

“Uvijek morate ispuniti formular i to je u redu, ali…”

Naime, trudnice ili one s djecom koja još nisu napunila šest mjeseci ne smiju dati krv. Sinclair, otac dvoje djece, kaže da donira krv od svoje 18. godine i nikad nije bilo nikakvih problema.

“Uvijek morate ispuniti formular i to je u redu – pitaju vas o zdravstvenom stanju ili bolestima. Naravno da se to mora napraviti jer krv mora biti sigurna. No ovaj put sam na formularu vidio pitanje koje ranije nije bilo tu: ‘Jeste li trudni ili ste bili trudni u posljednjih šest mjeseci?. Jedini ponuđeni odgovoru su bili DA i NE. To nema nikakvog smisla i razljutilo me jer postoje bolesni ljudi koji čekaju na krv, uključujući djecu. Očajnički im treba pomoć. No, moju krv su odbili jer su mi nametnuli obavezu odgovaranja na pitanje na koje je nemoguće odgovoriti”, ispričao je za Daily Mail.

Šta kažu odgovorni?

“Kao javno tijelo moramo biti svjesni promjena u društvu i dokučiti kako postaviti takva pitanja bez diskriminacije, jer imamo obavezu promovisati inkluzivnost. Zato svim potencijalnim donorima postavljamo isto pitanje o trudnoći”, rekao je profesor Marc Turner, direktor škotskog Nacionalnog zavoda za transfuzijsku medicinu. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,