Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Šest najčešćih grešaka kod korištenja tampona

Preuzmite sliku

Korištenje tampona je prilično jednostavno, ali mnoge žened nesvjesno prave greške kojima mogu ugroziti svoje zdravlje.

Provjerite šta je to što vi radite pogrešno i što pre usvojite nove navike.

Adekvatna higijena

Ruke je neophodno prati ne samo prije, već i nakon stavljanja tampona. Čak i ako niste izlazili iz stana, to ne znači da na šakama nema bakterija i mikroba koji se preko tampona mogu unijeti u vaginu.

Pravilno postavljanje

Ako vas tampon žulja kada sjedite ili hodate, to znači da nije dobro postavljen. Pravilno namješten tampon (isto važi i za menstrualnu čašicu) uopšte nećete osjećati. Važno je da ga umetnete dovoljno duboko, prateći detaljno uputstvo dobijeno u pakovanju.

 • Prava veličina

  Ciklus nije uvijek podjednako obilan. Veće tampone koristite isključivo onda kada je krvarenje jako, a na početku i kraju ciklusa potpuno su dovoljni i manji tamponi.

  Nepravilno korištenje tampona

  Tampon koristite prije nego što dobijete menstruaciju. Bojite se da vas ciklus ne iznenadi dok ste na poslu, pa danima stvaljate tampon, a da zapravo niste ni dobili menstruaciju? To je velika greška koja dovodi do vaginalne suhoće i iritacija. Umjesto tampona, u danima koji prethode ciklusu koristite uloške.

 • Redovno mijenjanje tampona

  Bez obzira na to koliko je ciklus obilan, tampon treba promeniti na svaka četiri sata. Ako u tijelu stoji predugo, može dovesti do infekcija od kojih su neke izuzetno opasne i mogu imati fatalan ishod. Tampon je potrebno promijeniti i nakon vršenja velike nužde jer postoji mogučnost da se končić isprlja i prenese bakterije u vaginu. Isto važi i za plivanje. Kvašenje končića hlorisanom ili slanom vodom nikako nije dobra ideja jer osjetljiva sluzokoža na to burno reaguje.

  Tamponi sa mirisom

  Mirišljavi tamponi nemaju praktičnu svrhu, a često dovode do iritacija, pa ih treba izbegavati. (lepotaizdravlje.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,