Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sedam zanimljivosti o najsigurnijem avionu na svijetu

Preuzmite sliku

Air Force One može odjednom primiti 70 putnika i 26 člana posade. Svi članovi posade odabrani su iz vojnih redova te prolaze posebne sigurnosne provjere.

Air Force One nije ime određenog aviona

Naprotiv, ono se daje svakom avionu u kojem putuje predsjednik Sjedinjenih Američkih Država u određenom trenutku. Riječ je zapravo o imenu koje koristi zračna kontrola kako bi izbjeglo eventualno miješanje s nekim drugim avionima koji putuju u isto vrijeme u istom pravcu. Vojni avion u kojem se nalazi predsjednik naziva se Army One, a helikopter Marine One.

Predsjednik ima dva ista Boinga 747-200B

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država obično leti u jednom od dva identična preuređena Boinga 747-200B, koji su napravljeni kako bi zaštitili vrhovnog zapovjednika ove zemlje od svih eventualnih opasnosti.

Air Force One je tehnološka utvrda

Avion je napravljen tako da može izdržati elektromagnetski puls, ima sistem koji blokira radare pa niko ne može pratiti putanju predsjednikova putovanja, ali i mogućnost razoružavanja projektila iz potencijalnih neprijateljskih letjelica. Opremljen je svim naprednim tehnološkim spravama koje su potrebne predsjedniku SAD-a u njegovom pokretnom uredu. Upravo zato Air Force One se naziva i letećom Bijelom kućom.

Air Force One ne mora nikad sletjeti

Air Force One može prevesti predsjednika gdje god treba bez zaustavljanja. To je ostvarivo jer se dopuna goriva odvija u zraku uz pomoć posebnog aviona.

Air Force One leti više nego drugi avioni

Maksimalna brzina preuređenih Boinga 747 iznosi 1126 kilometara po satu, a može letjeti na visini od 13.700 metara. Klasični putnički avioni lete na visini od oko 10.000 metara.

Air Force One ima i mini bolnicu

Dva identična Boinga 747-200B preuređena su tako da je unutrašnjost aviona podijeljena na tri razine i sveukupno 370 četvorna metra. Sastoji se od životnog prostora za predsjednika sastavljenog od spavaće sobe, kupaonice, teretane, ureda i mini bolnice s operacijskom dvoranom. U avionu se nalazi i kuhinja koja odjednom može nahraniti stotinu osoba.

Samo za odabrane kuhare

Air Force One može odjednom primiti 70 putnika i 26 člana posade. Svi članovi posade odabrani su iz vojnih redova te prolaze posebne sigurnosne provjere. Od toga nisu isključeni ni kuhari. Kada idu u nabavku namirnica za avion, primjerice, čine to u tajnosti kako bi smanjili mogućnost od eventualnog pokušaja trovanja predsjednika. U zraku pak na raspolaganju su 24 sata dnevno i pružaju uslugu kao iz najboljih svjetskih restorana. (punkufer.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje