Utorak, 21. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Sedam savjeta u slučaju požara koji ti mogu spasiti život

Preuzmite sliku

Požar predstavlja veliku opasnost u kojoj su osim materijalne štete često ugroženi i životi. Ako se nađeš u području zahvaćenom požarom pridržavaj se mjera koje izdaju nadležne institucije za upravljane u kriznim situacijama.

Ako primijetiš požar ili osjetiš miris dima u svojoj kući ili zgradi, odmah zovi vatrogasce na broj 123 i pridržavaj se sljedećih uputa.

U slučaju požara nazovi broj 123 i saopšti tačne i precizne podatke o lokaciji na kojoj se nalazi. Ako nemaš telefon ili ne možeš do njega iz bilo kojeg razloga, izađi na prozor ili u hodnik i glasno govori “Požar” s namjerom da probudiš ukućane i susjede te ih tako upozoriš na opasnost.

Ako je požarom zahvaćena samo jedna prostorija, zatvori vrata te prostorije i isključi električnu energiju.

Ako je požar veći napusti stan zajedno s ukućanima. Prilikom evakuacije vrlo je važno da svi ukućani budu u istoj prostoriji. Naročito pazi na djecu koja se zbog straha mogu sakriti. Kada se uvjeriš da su svi ukućani prisutni, kreni prema izlazu. Zatvori sva vrata za sobom, jer će se požar zbog protoka svježeg vazduha brže širi.

Budi spreman na pojavu gustog dima i velike vrućine, ako imaš vremena obuj cipele s debljim potplatom, obuci kaput i veži krpe ili peškire prethodno namočene vodom preko usta i nosa.

Nikada ne koristi lift za vrijeme požara jer je to put u gotovu sigurnu smrt od gušenja zbog oslobađanja otrovnih gasova iz dima.

Ako nisi direktno ugrožen požarom, ostani u stanu iza zatvorenih vrata. Natopi peškire i čaršave i stavi ih ispod vrata i ostalih pukotina kako bi spriječio prodiranje dima.

Za gašenje požara na električnim instalacijama i aparatima nikada ne koristi vodu jer prijeti opasnost od električnog udara. Požar koji je nastao zbog benzina ili ulja takođe se ne smije gasiti vodom jer benzin i ulje plutaju na vodi i tako mogu uzrokovati širenje požara.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,