Utorak, 17. Septembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Sarajka krenula na Sjeverni pol: Srušiti će rekord po dužini puta pređenog pješke

Osnivač projekta “Ice Warrior” i vođa ekspedicije Jim McNeil izabrao je Nelu Popović (40) da učestvuje u poduhvatu kojem je cilj srušiti svjetski rekord po dužini puta kojeg trebaju pješke proći prema najnepristupačnijem dijelu Arktika.

Nela kaže da ne odbija nijedan izazov. Ona je bila šefica operacija u Kiltwalk organizaciji i bila je inspirirana akcijama pomaganjem djeci. Zbog toga je u februaru ove godine organizirala dobrotvorni izazov u kojem je pješačila 100 kilometara u sjevernoj Finskoj prema Arktičkom krugu. Navela je da je taj poduhvat probudio sjećanja iz djetinjstva i ljubav prema snijegu i hladnom vremenu, prenosi “Faktor“.

,,Volim situacije kada vam priroda pokaže ko je glavni. Led i snijeg definitivno znaju testirati istinsku snagu vašeg karaktera. Hladnoća i otkrivanje novih teritorija uvijek mi je budilo inspiraciju i za mene kao dijete koje je odraslo u Sarajevu, ekspedicija se činila kao neostvariv san”, ispričala je Popović za Glasgow Live.

Podvukla je da nije mogla odbiti priliku kada je vidjela detalje o ekspediciji i da budem dio škotske ekipe.

,,Rođena sam i odrasla u Bosni, ali sam usvojena u Škotskoj. Glasgow je moj dom i volim Škotsku”, kazala je Nela.

Definirana kao najdalja tačka kopna od Arktičkog okeana, samo središte Magnetnog Sjevernog pola još nije istraženo, jer čovječanstvo tamo još nije kročilo. Ova tačka mnogo je dalja od geografske tačke Sjevernog pola.

Cjelokupno putovanje bit će dugo oko 800 milja od sjeverne obale Kanade do Magnetnog Sjevernog pola.

,,Sam trening me gura do krajnje granice izdržljivosti. Jedva čekam da krenemo put Sjevernog pola. Snijeg me je oduvijek posebno privlačio i željela sam biti dio tima koji će pisati historiju, da napravi takav poduhvat koji je gotovo nevjerovatan”, spomenula je Popović.

Prema njenim riječima, ekspedicija želi prikupiti podatke kako bi sačuvali našu planetu za buduće generacije. Takav poduhvat daje posebnu svrhu ekspediciji, posebno u vremenima kada su svjetski političari odbojni prema klimatskim promjenama. Potrebno je saznati više o ovom nevjerovatnom mjestu kakav je Sjeverni pol. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje