Srijeda, 7. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Samoodržive kuće otporne na potrese: Mjesto bez računa za režije i siromaštva

Preuzmite sliku

Projekt Venus, koji je najprije nastao u mašti futurističkog arhitekta Jacquesa Fresca, temelji se na njegovoj viziji društva koji sugeriše da je uz malu pomoć tehnologije život bez novca moguć.

Većinu svog života to je pokušavao i dokazati, a danas njegovi saradnici nastavljaju njegov projekt u neomodernistički dizajniranom istraživačkom centru na Floridi.

U Frescovu svijetu nema granica niti monetarnog sistema. Kao rezultat toga siromaštvo i nasilje također više ne postoje. Zakoni više nisu potrebni. Ljudi ne moraju toliko truda ulagati u zadovoljavanje svojih primarnih potreba pa posvećuju svoju energiju i kreativnost učenju, umjetnosti i inovacijama. Vraćaju se prirodi, ali imaju moderne domove, učinkovita prevozna sredstva, sjajno obrazovanje i medicinsku skrb vrlo visokog nivoa.

 • Jacquesovu viziju razvijaju i nadograđuju saradnici na projektu Venus kako bi u dogledno vrijeme niknuo „grad iz budućnosti“. Do istraživačkog centra dolazi se napuštenom cestom koja vodi do parka s tropskim stablima u kojem žive rakuni i krokodili te se vrzmaju između malih, okruglastih konstrukcija. Unutra su izložena djela Jacquea Fresca, njegovi nacrti i modeli futurističkih gradova, a ko poželi, uz prethodni dogovor može ondje pohađati neki od seminara ili krenuti na turu s vodičem.

  Osnivaču projekta Venus posmrtno je dodijeljena nagrada Ujedinjenih naroda za dizajn grada zahvaljujući njegovom trudu za zajednicu, studijama o ljudskom ponašanju, inovacijama u graditeljstvu, kao i tehničkim rješenjima za poboljšavanje života.

 • Osnivači su na konferenciji naglasili kako će grad pokazati optimističnu viziju osnivača, dopuštajući ljudima da vide kakvu budućnost mogu izgraditi ako usmjere svoje napore na sistemsko socijalno poboljšanje. Ne samo da će grad slaviti dizajn i arhitekturu, već će biti i središte za rad na sljedećoj fazi društvene evolucije u kojoj će se poboljšati razumijevanje nas samih, kao i odnosa prema okolišu.

  Kružno projektirani gradovi trebali bi koristiti sofisticirane konstrukcijske tehnike, a dominirali bi parkovi i vrtovi. Sve bi bilo podređeno minimalnoj potrošnji energije, a u obzir bi dolazila samo ona koja najmanje zagađuje okoliš kako bi stanovnici mogli živjeti u harmoniji s prirodom. Tipični kružni grad imao bi središnju zgradu namijenjenu obrazovanju, računarskim komunikacijama, kao i mrežnim sistemima i lječilišnim sadržajima.

 • U koncentričnim krugovima nalazili bi se i zgrade za naučna istraživanja, centri za kulturu i vježbanje. Svaki dom bio bi odvojen bujnim vrtom, a građani bi u vanjskom pojasu imali i dovoljno prostora za uzgoj najrazličitijih organskih plodova bez korištenja pesticida.

  Projekt Venus planira izgraditi fleksibilne domove koji bi se mogli bez problema prilagođavati neravnom brdovitom ili šumskom terenu, kao i napuštenim otocima, a stanari bi mogli birati kakav dom žele ovisno i o načinima na koji bi njihova kuća pretvarala sunčevu svjetlost u dovoljnu količinu energije za čitavo domaćinstvo. Zahvaljujući posebnim materijalima i načinima izgradnje kuće bi bile otporne na vremenske neprilike, kao i potrese ili uragane.

 • Međutim projekt Venus obuhvata mnogo više od samih futurističkih gradova, a cilj je pružiti svima pristup čistom zraku, vodi, zdravoj hrani, obrazovanju poticati ekološku samoodrživost te osigurati sigurnost. Za to se brinu članovi projekta, odnosno grupa arhitekata, naučnika i stručnjaka, kao i volonteri. U prvoj fazi koja je u toku su istraživanja vezana za infrastrukturu, a cilj je dovršiti gradnju do 2028. (punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,