Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Roditelji potrošili svu ušteđevinu i putuju sa djecom: “Uskoro će biti potpuno slijepi”

Preuzmite sliku

Bračni par Edith Lemay i Sebastien Pelletier iz Kanade, roditelji četvero djece, našli su se u situaciji koje se svaki roditelj užasava.

Čak troje njihove djece boluje od hronične očne bolesti, takozvane retinitis pigmentose. Riječ je o neizlječivom i progresivnom stanju koje uzrokuje postepeni gubitak vida i u konačnici najčešće završava sljepoćom.

Ipak, ovi roditelji nisu se dali pokolebati, već su se odlučili na avanturu života – kako za njih tako i za njihovo četvero djece. Oni kao obitelj putuju svijetom jer, kako kažu, žele da njihova djeca vide sve dok bolest nije uznapredovala.

Nadamo se da će te bogate vizualne uspomene zauvijek ostati urezane u njihove umove, jer bi jednog dana mogli potpuno izgubiti vid”, rekli su za CNN, prenosi index.hr.

Njihova najstarija kći Mia imala je samo tri godine kad su joj se pojavili prvi simptomi. Nekoliko godina nakon njene zastrašujuće dijagnoze, sinovi Colin i Laurent također su počeli primjećivati slične probleme. Tada je bilo jasno da se kod njih radi o istoj bolesti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Plein Leurs Yeux (@pleinleursyeux)

”Lijek za njihovu bolest još uvijek ne postoji i apsolutno se ništa ne može napraviti kako bismo im pomogli. Ne znamo koliko će brzo bolest kod njih napredovati, ali očekujemo da bi mogli biti potpuno slijepi do srednjih godina života”, objašnjava Edith.

Na ideju o putovanju po svijetu došli su sasvim spontano.

”Nismo mislili dozvoliti da dani našoj djeci prolaze bez spoznaje o ljepoti koju ovaj svijet krije. Počeli smo planirati kako da provedemo barem godinu dana putujući oko svijeta s njima. Kad nam je doktor rekao da najstarijoj kćeri pokazujem što više slikovnica i knjiga kako bi što više toga vidjela prije nego oslijepi, tada sam donijela odluku. Zašto joj pokazivati slona u knjizi kada može vidjeti onog pravog u divljini?” rekla je Edith i dodala:

”Nakon njihovih dijagnoza shvatili smo da nemamo vremena više čekati. Kod kuće možemo raditi sjajne stvari, ali svejedno ništa nije toliko dobro kao putovanje. Ovdje nije riječ samo o prekrasnim krajolicima već i o različitim kulturama, običajima i ljudima.”

Kako bi mogli priuštiti put oko svijeta, ovi hrabri roditelji potrošili su svu porodičnu ušteđevinu i prodali dionice firme u kojoj Edith radi. Iako je pandemija na neko vrijeme odgodila njihovo putovanje, na put su ipak krenuli u martu ove godine. Prva destinacija bila im je Namibija gdje su njihova djeca imala priliku vidjeti slonove, žirafe, zebre i upoznati divljinu. Dosad su proputovali Zambiju, Tanzaniju i Tursku, a to je, kako kažu, tek početak.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,