Nedjelja, 11. Aprila 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ribolov tradicionalnim lukom i strijelom (FOTO)

Preuzmite sliku

Murat Beysun je veliki zaljubljenik streličarstva, koji pažnju okoline privlači nesvakidašnjim hobijem lovljenja ribe pomoću tradicionalnih strijela.

Predsjednik Udruženja streličara u turskom gradu Sivasu Beysun svaki slobodni sat provodi na obalama jezera Ulas, obalama brane 4. juli ili drugih jezera i rječica. Ovaj strastveni streličar i ribar uspio je povezati ove dvije stvari, tako što ribari tradicionalnim lukom i strijelom.

  • ribolov-lukom-i-srijelom
  • U razgovoru sa novinarom AA, Beysun je kazao da je na ideju ribolova pomoću tradicionalnih strijela došao gledajući snimke ribara na zapadu, koji love modernim strijelama, a dodaje da je veoma uspješan u tome i da je ulovio bezbroj i velikih i malih riba.

    „U početku sam pokušao bez ikakve opreme samo sa lukom da lovim, ali sam ubrzo shvatio da postoji ta enigma optičke varke u vodi, što me je dodatno zaintrigiralo. Vježbao sam gađajući plastične boce u vodi. Prvu ribu sam ulovio 2007. godine. Kasnije sam nabavio i dodatnu opremu koju sam montirao na tradicionalni luk sa kojoj veoma uspješno lovim“, kazao je Beysun.

    Ističući da su strpljenje i smirenost prvi preduslov za ovakvu vrstu ribolova, Beysun je kazao da je nemoguće loviti kada je vjetrovito vrijeme i kada je voda valovita. (Foto/Izvor. Anadolija)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,