Utorak, 25. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Posebno značenje iza duge tradicije: Evo zašto se za rođendane jede torta i pušu svjećice

Preuzmite sliku

Kada proslavaljamo rođendan, glavna poslastica je uvijek torta. Međutim, rijetko ko se zapitao zašto se baš torta pravi za rođendan i koje je značenje duvanja svjećica?

Ova tradicija potiče iz drevnih vremena i vezuje se najprije za Egipćane, a zatim i za Grke.

Tradicija kaže da su upravo Egipćani bili ti kojima se pripisuje “izum” rođendana. Vjerovalo se kako faraoni na dan kad su krunisani postaju bogovi, te su posebno obilježavali taj dan.

Zatim su ovaj običaj pozajmili Grci, vjerujući da će biti veličanstveniji ako se na kraju zaslade raskošnim i bogatim desertom. Zato su pravili kolač koji je oblikom podsjećao na mjesec, a sve u čast Artemide, boginje mjeseca.

Poslasticu su ukrašavali upaljenim svjećicama koje sjaje poput Mjeseca. Od tada, pa sve do danas traje tradicija paljenja svjećica za rođendan.

 • Današnji rođendani

  Moderan način proslavljanja rođendana vuče korijen iz njemačkog običaja iz 18. vijeka sa takozvane Kinderfeste proslave. Običaj nalaže da na jutro dečijeg rođendana mališan dobija kolač sa upaljenim svjećicama čiji bi broj odgovarao broju njegovih godina.

  Ovu dodatnu svjećicu nazivali su “svjetlom života” koja je bila simbol nade za još jednu godinu života.

  Porodica bi sklonila svijeće sa torte koje bi gorjele tokom cijelog dana, a u određenom trenutku dijete bi u njih dunulo i poželjelo želju.

  Kao i danas, želja nije smjela da se izgovara na glas. S obzirom na to da su sastojci za tortu bili prilično skupi, običaj se nije proširio sve do vremena poslije industrijske revolucije.

  Kada su namirnice postale jeftinije, torte su počele da se peku i prodaju u poslastičarnicama, a onda je taj trend počeo sve više da se širi i postao neizostavan dio svakog rođendana. (objektiv.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,