Ponedjeljak, 6. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Porodila se na plaži bez ikakve pomoći: Željela sam biti slobodna, prvi porod u bolnici je bio traumatičan

Preuzmite sliku

Za rađanje se kaže da je najprirodnija stvar na svijetu, a svaka žena ga doživi na svoj način.

Ipak, postoje i one priče koje su nešto neobičnije od drugih, a jedna takva dolazi iz Nikaragve. Josy Peukert, 37-godišnja novopečena majka iz Nikaragve, 27. februara rodila je sina bez liječničke pomoći dok su je zapljuskivali valovi na plaži Majagual.

Sve je odlučila zabilježiti i podijeliti na svojim društvenim mrežama, a tim povodom objasnila je i da je to bilo ono što je od početka željela. Josy se sedmicama ranije spremala za dan dolaska njene četvrte bebe. U autu čekala je korpa spremna sa opremom, a redovno je pratila i plimu te je toga dana unaprijed znala da će plaža biti sigurna za nju i bebu.

U jednoj od njenih objava na Instagramu, vidi se kako Josy, popraćena trudovima, kleči u plićaku, a već na sljedećem snimku pokazuje trenutke nakon poroda gdje sretna majka u vodi drži novorođenče sa još uvijek nepresječenom pupčanom vrpcom, prenosi Klix.ba

“Valovi su imali isti ritam kao i trudovi, zbog toga sam se osjećala jako dobro. Meki vulkanski pijesak ispod mene podsjetio me da između neba i zemlje ne postoji ništa drugo, samo život“, rekla je ona.

Kad je ranije toga dana konačno dobila trudove, Josy koja se u Nikaragvu preselila iz Njemačke, svoju djecu ostavila je kod prijatelja, a zajedno sa suprugom Bennijem Corneliusom zaputila se na plažu sa peškirima, gazom i zdjelicom za posteljicu. Ubrzo, na svijet je došao zdrav dječak kojem su dali ime Bodhi Amor Ocean Cornelius.

“Nakon što se Bodhi rodio, umotali smo ga u peškir, a ja sam se vratila u okean da se osvježim. Onda sam se obukla, sve smo spakirali i odvezli se kući gdje smo nas troje otišli ravno u krevet. Kasnije te večeri vagali smo Bodhija. Imao je 3,5 kilograma“, rekla je majka.

Josy je objasnila zašto je htjela da joj se posljednje dijete rodi bez liječničke intervencije:

Željela sam jednom biti bez brige. Slobodna. Prvi porod u bolnici je bio traumatičan. Drugi porod bio je od kuće, ali do trećeg je čak i primalja u mom domu bila previše”, rekla je ona. Ovoga puta, objašnjava, nije otišla niti na jedan pregled, ultrazvuk, a čak nije imala ni termin kada će beba stići.

“Samo smo vjerovali da će naša beba pronaći put. Nisam strahovala niti brinula dočekati malu dušu u našim životima sama, uz svoga partnera i valove. Bilo je prekrasno. Ova trudnoća bila je najveći dar koji smo mogli zamisliti i poželjeti”, zaključila je Josy.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,