Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pet filmova koji su snimljeni na temu pandemija

Preuzmite sliku

Zbog rizika od dobijanja i širenja korona virusa, stručnjaci savjetuju da se klonimo gužvi i ne izlazimo iz kuće ako baš ne moramo.

Pošto se defakto nalazimo u karantinu, ne preostaje nam ništa drugo nego da trošimo svoje slobodno vrijeme na gledanje filmova slične aktivnosti.

Možda je sada pravi trenutak da se prisjetimo nekih ostvarenja o pandemijama, koji možda mogu pripremiti za drastično pogoršanje situacije.

Naravno, preskočite ove filmove ako vam nije do podsjećanja na stravične posljedice smrtonosnih virusa i takav sadržaj vas uznemirava.

Zaraza (2011)

Gvinet Paltrou tumači Bet Emhof, prvu žrtvu smrtonosnog virusa u ovom filmu Stivena Soderberga. Zaraza savršeno prikazuje posljedice jedne globalne pandemije u situaciji kada ne postoji lijek i svjetski zvaničnici kasne u svojoj reakciji na virus.

Smrtonosni virus (1995)

Smrtonosni virus je uzbudljiva priča o borbi sa virusom iz Afrike, koji po mnogo čemu podsjeća na ebolu. On je iz Zaira u SAD ušao preko jednog prokrijumčarenog majmuna, a epicentar zaraze se nalazi u jednom gradiću u Kaliforniji. Vojska i najbolji epidemiolozi su pozvani da spriječe njegovo širenje i na taj način spase zemlju, a možda i cijeli svijet od katastrofalne pandemije.

28 dana kasnije (2002)

28 dana kasnije je postapokalitična priča o preživljavanju u vrijeme pandemije virusa koji kod onih koji ga dobiju izaziva nekontrolisanu agresiju.

Svjetski rat Z (2012)

Brad Pitt u ovom filmu igra Gerija Lejna, bivšeg istražitelja Ujedinjenih nacija koji dobija zadatak da pronađe izvor virusa koji pretvara ljude u zombije. Svjetski rat Z je adaptacija istoimenog romana Maksa Bruksa.

Virus Andromeda (1971)

Virus Andromeda je naučnofantastični film o grupi naučnika koja pokušava da otkrije šta je izazvalo smrt praktično svih stanovnika gradića Piedmont u američkoj državi Novi Meksiko. Oni sumnjaju da je u pitanju mikroorganizam iz svemira koji je stigao na Zemlju zajedno sa satelitom nedavno završene svemirske misije. (Citymagazine)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,