Nedjelja, 25. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pandemija povećala potražnju za donatorima sperme online

Preuzmite sliku

Kyle Gordy  kaže da su ga kontaktirale žene iz cijelog svijeta i da je tokom pandemije bio jako zauzet doniranjem sperme.

Gospodin Gordy radi u Los Angelesu u SAD-u kao honorarni računovođa, a također vodi i dvije Facebook grupe posvećene pomaganju potencijalnim roditeljima da pronađu donatora sperme. Jedna grupa koju on vodi, posvećena je američkim donatorima, a ona broji gotovo 15 000 članova i zove se ‘Sperm Donation USA’. Druga grupa, ‘Privatni donatori sperme’ broji oko 8 000 članova iz cijelog svijeta, uključujući neke iz Velike Britanije.

Gordy je prvi put počeo donirati spermu u dobi od 22 godine. The Sun ga je prvi put intervjuisao 2018. godine kada je bio otac 18 djece. Sada se ta brojka znatno povećala.  U razgovoru za Sky News rekao je da će ga djeca ‘smatrati tatom, ali on sebe više doživljava kao daj.dža’

,,Prilično je kul pomagati tim ljudima. Putujem na zanimljiva mjesta. Ponekad mi se čini kao avantura. Zbog pandemije sam bio mnogo zauzet. Definitivno se povećao broj žena koje traže spermu.”, rekao je Gordy.

Gordy je rekao kako ga inače mjesečno kontaktira oko 100 žena putem Facebooka, ali nije htio otkriti za koliko se ta brojka povećala zbog pandemije. Kaže da se 90 posto njegovih klijenata odlučuje za umjetnu oplodnju, dok drugi ostatak radije bira spolni odnos. Obično, kaže, žene odabiru koji postupak žele.  Dodao je da se dva do tri puta godišnje testira na spolne bolesti.

,,Ja kažem: ‘Idemo to obaviti’. Ja dobijem besplatan put u Veliku Britaniju, a vi dobijete dijete. To je win-win situacija za obje strane.”, govori Gordy.

U Velikoj Britaniji postoje posebna pravila kojih se morate pridržavati ako želite dobiti dijete donacijom sperme. Ova pravila kreira Uprava za ljudsku oplodnju i embriologiju (HFEA), koja također nadgleda klinike za plodnost u Velikoj Britaniji. Klinike u Velikoj Britaniji regulisane su tako da su majka i dijete zaštićene od raznih rizika koji su uključeni u doniranje sperme. Uprava kaže da bi neregulisani donatori mogli propustiti potencijalno opasne bolesti i genetske bolesti koje bi mogle ostati neotkrivene. Na taj se način potiče i donatore i pacijente da koriste licencirane klinike, te da ne idu kod ‘samoprozvanih’ donatora.

Gospodin Gordy kaže da se njegova sperma ne plaća, ali da mu se plaćaju svi putni troškovi. Licencirane klinike manje su unosna opcija, ali su regulisane i sigurne, a donatori bi mogli dobiti naknadu u iznosu do 35 funti za svaku posjetu. HFEA navodi da je žena koja rodi dijete doniranom spermom uvijek zakonita majka. Međutim, davatelj sperme u privatnom aranžmanu, poput gospodina Gordyja, bio bi zakonski otac. Muškarci koji doniraju spermu na ovaj način to ne mogu izbjeći. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,