Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ovo je najgori Američki zatvor: U četiri ćelije smješteno 55 zatvorenika (VIDEO)

Preuzmite sliku

Zatvor je prenatrpan, a sanitarni i higijenski uvjeti su, blago rečeno, nehumani.

Okružni zatvor Dent, smješten u saveznoj državi Missouri, na glasu je kao najgora zatvorska ustanova u Sjedinjenim Američkim Državama. Tvrde to mnogi ljudi, bez obzira moraju li boraviti u tim prostorijama kao zatvorenici ili tamničari.

Kako bi se uvjerio u istinitost navoda, novinar portala The Salem Newsonline je dobrovoljno unutar zatvora proveo 24 sata, pa javnosti prenio da je zaista riječ o mjestu u kojemu je nezaobilazno pitanje od čega ćete umrijeti.

Ukratko rečeno, zatvor je prenatrpan što u zatvorenicima izaziva neprestanu nervozu, a sanitarni i higijenski uvjeti koji u njemu vladaju su odavno, blago rečeno, nehumani.

U sveukupno četiri ćelije, predviđene za dvadeset zatvorenika, trenutačno se nalazi njih 55, pa spava gdje ko stigne, odnosno za šta se izbori. Nerijetko i šakama.

Sve su zidove prekrili vlaga i plijesan, voda curi na sve strane, a niko živ više i ne pamti koje su godine očišćeni ventilacijski otvori. I jesu li uopšte  od kada je zatvor nastao.

“Počeo sam raditi ovdje u aprilu prošle godine. Od tada do danas sam praktički neprestano lošeg zdravstvenoga stanja, iscrpljen od raznih respiratornih bolesti”, priznao je novinaru Andrewu Sheeleyju tamničar Drew Smith.

“Ali, hajde, moram priznati da danas čak i nije bilo loše. Nije bilo većih tučnjava, niko nije poplavio ćeliju ili se pokušao ubiti”, kazao je na odlasku iz smjene, odavši tako s čime se gotovo svakodnevno suočava.

Hoće li okrug napokon dobiti novi zatvor odlučit će tamošnji porezni obveznici, koji će 4. aprila na izbore. U njihovim je rukama sudbina zatvorenika, ali i svog osoblja koje se nalazi u gotovo jednakoj nemilosti. (dnevnik.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,