Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Otok koji može biti raj za turiste, ali i pakao

Preuzmite sliku

Otok Koh Tao danas je jedan od najpopularnijih otoka Tajlanda i ujedno najbrže rastući turizam u Tajlandu. Mnogi danas biraju ovaj otok kao najbolji i najpovoljniji izbor za ljetovanje na Tajlandu.

Nalazi se u blizini Tajlandskog zaljeva, a poseban je po ogromnom broju hostela, hotela, barova i restorana uz plažu. Ali postoji i ona druga, tamna strana priče.

Misteriozni i nerazjašnjeni zločini ovdje su svakodnevna pojava, pa je Koh Tao dobio nepoželjan epitet “otoka smrti”.

Serija neobjašnjivih slučajeva gurnula je otok prema tome da ga se počelo smatrati “zamkom za turiste”, s obzirom na povećani broj ubijenih posjetitelja s često pronađenim dijelovima njihovih tijela u vodama.

“Koh Tao može biti raj, ali i pakao. Potencijalni turisti moraju biti upozoreni i ne smiju imati osjećaj lažne sigurnosti”, napisao je jedan turistički ocjenjivač i kritičar.

Inače, “otokom kornjača” proglašen je zbog toga što ‘tao’ na tajlandskom znači – kornjača.

“Ovdje mafija ne šeta ulicama s pištoljima za pasom, nego je skrivena u porodičnim generacijama”, dodao je.

Jedan od poznatijih slučajeva s “otoka kornjača” je smrt britanskih turista Davida Millera (24) i Hannah Witheridge (23). Njihova tijela pronađena su na jednoj plaži, a Hannah je prije ubojstva silovana.

Za brutalno dvostruko ubojstvo na smrtnu kaznu osuđeni su Zaw Lin i Win Zaw Tun, migrantski radnici iz Mianmara (Burme). Otkriveni su zahvaljujući pronalasku njihova DNK.

Tek dvije sedmice kasnije, u blizini plaže na kojoj su pronađeni David i Hannah, pronađeno je još jedno tijelo. Riječ je o još jednom Milleru, ali bez poveznice s Davidom. Luke Miller, 24-godišnji zidar, pronađen je mrtav na dnu hotelskog bazena nakon što je bio u izlasku s prijateljima.

Ubica ili više njih, još nisu pronađeni, a ova dva slučaja su najnoviji dokazi o opasnosti tajlandskih otoka.

U posljednje dvije godine šest slučajeva smrti turista dospjelo je u medije, a ostaje pravi misterij šta se zapravo krije iza svega.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,