Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Neobični običaji: Mladenka treba spavati sa svim muškarcima na svom vjenčanju

Preuzmite sliku

Prva bračna noć ima posebno mjesto u brojnim kulturama. Koliko je bila važna potvrđuje i pojava lažne nevinosti u Evropi tokom XIX. stoljeća.

Djevojke koje su prije braka izgubile nevinost trudile su se to sakriti od novopečenih supruga tako što su krvarenje lažirale spužvama natopljenim krvlju ili krvlju iz ribljeg mjehura. Također, šile su se i genitalije kako njihova jača polovica ne bi ništa posumnjala.

 • Seks sa svim muškarcima na vjenčanju

  Na Markižanskom otočju u Francuskoj Polineziji prva bračna noć započela je pjesmom i plesom, a potom i seksualnim odnosom. Novopečena mladenka trebala je spavati sa svim muškarcima koji su pozvani na vjenčanje s tim da je prvi na redu bio najstariji muškarac, a ne mladoženja.

  Pravo prve bračne noći

  U srednjem vijeku u Evropi vrijedilo je pravilo prve bračne noći. Plemići su imali pravo na nevinost novopečene mladenke. Međutim, u historijskim spisima piše kako postoje naznake kako je takvo pravo postojalo, ali da se nije koristilo. Umjesto nevinosti, seljak je nevinost svoje supruge mogao spasiti plaćanjem poreza.

 • Plaćanje za nevinost

  U afričkoj zemlji Benin nevinost je na cijeni. Majka obećaje svojoj kćeri dati novac ako se pokaže da je na prvu bračnu noć bila nevina. Kao dokaz ona ujutro traži tragove krvi na plahtama. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,