Četvrtak, 2. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Najskuplje umjetničko djelo na svijetu: Slika čuvenog umjetnika prodata za 450 miliona dolara (VIDEO)

Preuzmite sliku

Slika Isusa Krista, koja je pripisana velikom umjetniku Leonardu Da Vinciju tek početkom ove decenije, najskuplje je umjetničko djelo na svijetu.

“Salvator Mundi” (Spasitelj sveta), davno izgubljena slika Isusa Krista Leonarda Da Vincija iz oko 1500. godine prodata je u New Yorku za neverovatnih 450 miliona dolara, što je čini najskupljim umjetničkim djelom na svijetu.

Slika Isusa Krista, koja je pripisana velikom umjetniku tek početkom ove decenije, naručena je za francuskog kralja Luja XII prije više od 500 godina a na aukciji kuće Christie's u New Yorku prodata je za 400 miliona dolara, uz dodatnih 50 miliona u vidu premije za aukcijsku kuću, što je četiri i po puta više od ponuđene cijene (100 miliona).

Christie's nije želio da otkrije ime novog vlasnika niti region iz kojeg dolazi. Za sliku se nadmetalo šestoro kupaca a ponude su skakale za po 20-30 miliona, što je krajnje neuobičajeno. Njihovo nadigravanje trajalo je dvadesetak minuta.

Slika “Salvator Mundi” je najskuplje prodato umjetničko djelo na svijetu, bilo privatnim putem bilo na aukciji. Dosadašnji rekorderi bili su Picassove “Žene iz Alžira” (1955) prodate na aukciji za 179,4 miliona dolara i jedna slika Paula Gauguina za koju se vjeruje da je u privatnom aranžmanu dostigla cifru od 300 miliona dolara.

Christie's je sliku Krista koji drži kristalnu kuglu u lijevoj ruci, dok desnom blagosilja, nazvao “najvećim otkrićem 20. vijeka”. Sliku je prodavao ruski oligarh Dmitry Rybolovlev (50), vlasnik fudbalskog kluba “Monaco”. On ju je kupio od francuskog dilera Iva Buvijea za 127 miliona dolara, a Buvije ju je nabavio na privatnoj prodaji u aukcijskoj kući Sotheby's 2013. za 50 miliona manje.

Prije toga “Salvator Mundi” je bio u vlasništu konzorcijuma dilera uključujći i Aleksandra Perisha koji ju je nabacio za samo 10.000 dolara (!) na prodaji jednog američkog imanja 2005. Djelo je bilo preslikano nekoliko puta i dugo je smatrano za kopiju.

 

 • Members of Christie's staff pose for pictures next to Leonardo da Vinci's “Salvator Mundi” painting which will be auctioned by Christie's in New York in November, in London, Britain October 24, 2017. REUTERS/Peter Nicholls NO RESALES. NO ARCHIVES – RC1B1A868540

  Kada ju je Perish “očistio” i odnio ekspertima na provjeru, u likovnom svijetu je odjeknula bomba: potvrđeno je da je autor slike Leonardo da Vinci. Bila je to prva slika pripisana Leonardu još od 1909.

  “Šanse da pronađete neku nepoznatu Leonardovu sliku manje su nego da otkrijete novu planetu”, rekao je Loik Gozer, stručnjak iz Christie'sa.

  Poslije dugotrajne restauracije, slika je prvi put otkrivena javnosti 2011. na izložbi u Nacionalnoj galeriji u Londonu.

  Krist se pojavio u svom leonardovskom sjaju, sa eteričnim i nedokučivim izrazom, zbog čega je prozvan “muškom Mona Lisom”. Umjetnik je na njemu koristio najmanje pet tankih slojeva glazure za dobijanje željene nijanse kože na Kristovom licu – istu tehniku koristio je i na Mona Lisi.

  Alan Vintermute, specijalista za slike starih majstora u Christie'su rekao je da nije ni sumnjao da će slika oboriti sve rekorde. (nationalgeographic.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje