Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Najopasniji put u Britaniji koji je odnio stotine života (VIDEO)

Preuzmite sliku

O Broomwayu se od viktorijanskog doba govorilo s upozorenjem. Riječ je o 9,7 kilometara dugom putu na obali Essexa koji prolazi kroz močvarno područje Maplin Sands.

Za vrijeme oseke, tim putem je moguće doći do ostrva Folnes. Štaviše, do 1922. godine to je bio i jedini način za dolazak, osim čamcem, kada je izgrađen most preko Havengore Creeka.

Za vrijeme plime nanosi vode su tako snažni i jaki da je nemoguće pobjeći im, zbog čega su život izgubili mnogi ljudi u prošlosti. Osim moćne smjene plime i oseke, opasnosti ovog prostora doprinose i kiša i magla.

 • U otežanim meteorološkim uslovima, šetači se često osjete dezorijentisano pa odu u pogrešnom smjeru.

  S druge strane, kada je vrijeme sunčano i lijepo, opasnosti gotovo da nema, a cio se put čini kao prijatna šetnja uz obalu.

  Ovo mjesto dobilo je ime prema 400 metli (eng. broom) koje su nekada postavljane kao orijentaciono sredstvo na putu prema Folnesu.

  Iako je ostrvo danas u vlasništvu britanske vlade koja ga koristi kao bazu za artiljerijske testove, legende inspirišu avanturiste da iskušaju sreću i prođu cijelo područje Broomwaya. (b92)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,